Antimonopolní úřad prověřuje údajný kartel bank

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení s největšími českými bankami. Obvinil Českou spořitelnu, Komerční banku a Československou obchodní banku z vytvoření kartelu v oblasti poplatků. Pokud své podezření prokáže, hrozí bankám pokuta až 10 milionů korun nebo sankce deset procent z čistého obratu, dosaženého za poslední kalendářní rok. To jsou postihy, které vyplývají ze zákona. Pracovníci úřadu už začali kontrolovat počítače a dokumenty v budovách, ve kterých sídlí vedení obviněných finančních ústavů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Jan Rosenauer

Mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristián Chalupa k tomu řekl: "Mohu potvrdit, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení na bankovním trhu ve věci možného porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže." To, že kontrola začala v Komerční bance, potvrdila její mluvčí Marie Petrovová: "Úřad dnes zahájil šetření v Komerční bance a jeho pracovníci jsou v bance fyzicky přítomni."

Diskuse o výši poplatků se vedou už dlouho, takže se dnešní krok antimonopolního úřadu dal očekávat. Klienti si stěžují, že poplatky jsou často mnohem vyšší než je zvykem v zemích západní Evropy. Bankéři se hájili tím, že západní banky si mohou nízké nebo nulové poplatky dovolit proto, že mají vysoké výnosy z úroků. U nás jsou ale úroky nejnižší v Evropě - nebo jedny z nejnižších. Takže banky na nich nemohou vydělávat a zvyšují si zisk pomocí poplatků.

S bankami, které se brání tím, že si vynahrazují nízké úroky, souhlasí analytička společnosti Fin centrum Kateřina Štíchová: "Opravdu se tento argument uznat dá vzhledem k tomu, že dlouho banky poskytovaly poměrně málo úvěrů a neměly tedy čerpat, co se týká úroků. Proto si tedy své zisky vyrovnávaly právě na poplatcích. Dá se ale říci, že poplatku už nějaký rok stagnují. Banky by si v některých případech poplatky nižší dovolit mohly, ovšem problém je v tom, že jakmile začnou snižovat, tak je otázkou, kde vezmou dál. To znamená jestli naopak potom zase nezdraží úvěry."

Štíchová rovněž nepovažuje kartel za pravděpodobný. "Pokud si banky chtějí udržet klienty v těch objemech, které momentálně mají, tak se snaží vyvíjet takové věci jako jsou například kampaně s nulovými poplatky, popřípadě se snaží co nejvíce tlačit úrokové sazby na nulu. Snaží se vycházet s produkty, které jsou částečně nezpoplatněny. Proto si myslím, že pokud by se dohadovaly ještě na poplatcích, bylo by to pro ně poněkud složité," vysvětlila.

Banky se podezření z kartelu brání

Komerční banka považuje podle mluvčí Petrovové řízení za nepodložené. "Bylo zahájeno v době, kdy se potvrdila úspěšná reorganizace českého bankovního sektoru, která se mohla uskutečnit jen díky strategickým partnerům. A možná bychom si mohli připomenout, že český bankovní sektor stál před pěti lety prakticky na pokraji kolapsu. Možná je také třeba říci, že cenová válka a velmi silné komunikační produktové kampaně odrážejí vysokou konkurenci mezi jednotlivými hráči na českém trhu. A jinak Komerční banka poskytne antimonopolnímu úřadu veškeré informace a veškerou součinnost tak, jak to po ní požaduje zákon," vysvětlila Petrovová.

Mluvčí České spořitelny Klára Gajdůšková svůj ústav hájila. "Česká spořitelna je naopak toho názoru, že na českém bankovním trhu panuje velmi silné konkurenční prostředí, o čemž svědčí mimo jiné i masivní reklamní a marketinkové kampaně na posílení prodeje bankovních produktů," řekla Gajdůšková.

Mluvčí ČSOB Milan Tománek dokonce postup antimonopolního úřadu vítá, protože výsledky šetření dokáží nevinu bank: "Konečně se totiž potvrdí, jaká je skutečná situace na bankovním trhu. My říkáme: kartel neexistuje - naopak existuje vysoká míra konkurenčního prostředí v bankovních službách na trhu České republiky. My se domníváme, že nález úřadu zamezí všem těm spekulacím, které se dneska rozbíhají na všechny možné, ale hlavně nemožné strany."

Rozhodnutí antimonopolního úřadu překvapilo i regulátora trhu - Českou národní banku. Potvrdila to členka bankovní rady Michaela Erbenová. "Česká národní banka považuje český bankovní sektor za dostatečně konkurenční, to jak v poskytování služeb podnikům tak i domácnostem, proto nám není jasné, na základě jakých informací se ÚOHS rozhodl vznést toto obvinění," upřesnila.

Podle odborníků se výsledky šetření dají očekávat nejdříve za několik měsíců. Kontroly v bankách údajně připravuje i Česká obchodní inspekce. Ta se o bankovní poplatky začala zajímat v únoru kvůli rostoucímu počtu stížností ze strany klientů peněžních ústavů.

Naděžda Hávová, Jitka Hanžlová, Julie Rákosová, Marián Vojtek, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme