Antimonopolní úřad trestal mobilní operátory

Antimonopolní úřad dal 44miliónovou pokutu mobilním operátorům Eurotel Praha, Český Mobil a T-Mobile. Operátoři podle úřadu ve smlouvách z roku 2000 a začátku roku 2001 uzavřeli zakázané dohody o propojení svých sítí přímou formou, tedy bez použití třetího operátora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mobilní telefon

mobilní telefon | Foto: Jan Rosenauer

Nepovolená dohoda fungovala tak, že operátoři si platili za spojení v jejich sítích uměle vysokou částku. Přitom mohli využívat služeb třetí strany, například propojit hovor přes Český Telecom nebo některého z alternativních operátorů, což by bylo levnější.

Kartelové dohody zvýšily podle šéfa ÚOHS Josefa Bednáře uměle ceny za tranzit telefonního signálu, a spotřebitelé tak platili více. Újmy pro jednoho klienta odhaduje na několik set až tisíc korun ročně.

Smlouva mezi Českým Mobilem a T-Mobilem z konce roku 2000 již byla zrušena a do tří měsíců musí skončit i smlouva mezi Českým Mobilem a firmou Eurotel ze začátku roku 2001.

Jedná se o pátou nejvyšší už pravomocnou sankci v historii úřadu. Eurotel musí zaplatit pokutu 22 milionů, T-Mobile 12 a Český Mobil 10 milionů korun.

Společnost T-mobile, jeden z pokutovaných operátorů, ale s dnešním rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí a podá proti němu žalobu, říká její mluvčí Jiří Hájek

"Překvapilo nás z toho důvodu, že zatímco Český telekomunikační úřad jako regulátor telekomunikačního trhu shledává tyto smlouvy zákonnými, tak antimonopolní úřad v nich vidí pochybení," řekl Hájek.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme