Antimonopolní úřad trestal výrobce obrazovek za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže odhalil kartel výrobců obrazovek. Pětice firem má zaplatit pokutu v celkové výši 51 milionů 787 tisíc korun. Jde o nejvyšší sankce, které antimonopolní úřad letos uložil. Nezákonného jednání se firmy dopouštěly mnoho let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Foto: Tomáš Adamec

„Už v devadesátých letech se výrobci těchto obrazovek scházeli na různých jednáních prakticky po celém světě a koordinovali svou cenovou politiku v této oblasti. My jsme sice nebyli schopni prokázat, že by kartel vznikl přímo v České republice, ale prokázali jsme jim nedovolené jednání,“ řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj

O existenci kartelu poskytla antimonopolnímu úřadu informace společnost Samsung, která tak vyvázla zcela bez pokuty. Platit nebudou ani Philips a LG Electronics. Jejich prohřešek je už promlčený.

Nejvyšší pokutu má zaplatit Technicolor, pak Toshiba, Panasonic, MT Picture Display a Chunghwa. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, firmy se mohou odvolat.

Igor Maňour, Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme