Antimonopolní úřad uložil stavebním firmám rekordní pokutu. Za kartel zaplatí přes 2 miliardy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil zřejmě dosud nejvyšší pokutu. Stavební firmy mají za kartel v zakázkách zaplatit 2,036 miliardy korun. ČTK to dnes řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Odmítl ale uvést, kterých firem se kartel týká. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Foto: Tomáš Adamec

„Tohoto kartelu se celkem zúčastnilo sedm stavebních firem,“ řekl Českému rozhlasu Petr Rafaj. Podle něj je to jeden z nejsložitějších případů, který úřad kdy řešil.

ÚOHS se věcí zabýval přes tři roky. „Správní řízení bylo zahájeno v sedmém měsíci roku 2012, a jak postupovalo, tak se okruh kartelových firem neustále rozšiřoval,“ zdůvodnil Rafaj.

Šéf úřadu předpokládá, že prvostupňový verdikt nebude konečný a že se firmy proti němu odvolají. Mají na to 15 dní od doručení rozhodnutí.

„Vzhledem k tomu, že očekáváme, že ti, kteří byli potrestání, podají rozklad, tak nechceme dál tento případ komentovat, protože bude nadále řešen na úřadě,“ dodal Rafaj.

Případ se výrazně rozrostl

Podle serveru Česká justice, která na pokutu upozornila, se nejzávažnější zjištění ÚOHS týkají zakázky na výstavbu úseku rychlostní silnice R4 mezi Miroticemi a Třebkovem v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun, která byla do provozu uvedena v září 2010.

Při šetření ÚOHS, které se týkalo mimo jiné firem Strabag, Eurovia, Swietelsky, M-Silnice a Skanska, byl zajištěn dokument, v němž je uvedeno, které z těchto firem nabídku podají a které nikoliv, napsala Česká justice.

Prověřování podle serveru potvrdilo, že dokument vznikl ještě před podáním nabídek a společnosti, které v něm byly označeny, že nabídku podají, tak následně skutečně učinily.

ÚOHS vydal svůj verdikt několik měsíců poté, co Krajský soud v Brně odmítl žalobu stavební firmy Eurovia proti prověřování údajného kartelu stavebních podniků. Firma si stěžovala na způsob, jakým ÚOHS zajišťoval důkazy. Žaloba byla podána opožděně.

Antimonopolní úřad podezříval podle dostupných informací z kartelu kolem 20 firem, Eurovia je jednou z nich. Na začátku prý podezíral Eurovia CS, Strabag, Swietelsky stavební, K-building CB a SaM silnice a mosty. Případ se ale postupně výrazně rozrostl.

V minulosti úřad opakovaně uváděl, že kartelové dohody považuje za jeden z nejzávažnějších přečinů proti hospodářské soutěži.

Antimonopolní úřad (ÚOHS) - nejvyšší pokuty | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme