Antimonopolní úřad znovu prověří postup stavebních spořitelen

Nedovolenou výměnu informací mezi šesti stavebními spořitelnami bude znovu od začátku prověřovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten má nový důkaz, že tato výměna informací mohla vést k ekonomickému prospěchu jednotlivých spořitelen. Celý případ tak vrátil na začátek, do prvního rozhodovacího stupně, aby měly spořitelny možnost se bránit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Šest stavebních spořitelen uzavřelo podle šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny v roce 1997 zakázanou dohodu o výměně informací. Jde o spořitelny Hypo, Wüstenrot, Modrá pyramida, Stavební spořitelnu ČS, Raiffeisen a Českomoravskou stavební spořitelnu. Původně dostaly pokutu 484 milionů korun.

Jenomže opětovné prošetření případu neprokázalo zneužití společného dominantního postavení ani jednání ve vzájemné shodě spořitelen, když stanovovaly poplatky za služby klientům. Pokutu tak úřad snížil na 201 milionů.

Teď má ale k dispozici novou analýzu, ze které vyplývá, že ze vzájemné výměny informací, o které není podle Peciny pochyb, mohly spořitelny profitovat.

"Aby ty společnosti měly právo na spravedlivé řízení před naším úřadem, dvoustupňové, tak jsem to rozhodnutí vrátil do prvního stupně. Aby se tyto společnosti mohly bránit opět v rozkladu proti tomu důkazu, který jsme zajistili," řekl Radiožurnálu šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Českému rozhlasu Pecina také přiblížil, jak mohl díky nedovolené výměně informací spořitelnám prospěch vzniknout. "Při pravidelné výměně informací ty společnosti mohly reagovat na to, zda při zvýšení poplatků u jedné společnosti dojde k poklesu počtu zákazníků této společnosti. A podle toho se mohly orientovat a poté, co jedna zvýšila, druhá zvýšila a bylo evidentní, že k poklesu počtu zákazníků nedochází, pak zvyšovaly i další."

Všechny dotčené stavební spořitelny obvinění antimonopolního úřadu odmítají a hodlají se proti případné pokutě bránit u soudu. Za všechny mluvčí Hypo stavební spořitelny Lucie Badová. "Hypo stavební spořitelna toto tvrzení kategoricky odmítá a ohradila se proti němu již v rozkladu, který podala. K žádné spolupráci, ze které by stavební spořitelny profitovaly, nedošlo."

Marika Táborská, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme