Antimonopolní úředníci mohou vpadnout do soukromí

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže smí provádět domovní prohlídky. Tuto novou pravomoc mu umožňuje zákon, který už podepsal prezident republiky a je tedy platný. Mnozí politici ale před přijetím zákona upozorňovali na to, že takové opatření je v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

neuklizený psací stůl

neuklizený psací stůl | Foto: Jan Rosenauer

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josef Bednář se ale brání už samotnému označení domovní prohlídky.

"Předně bych chtěl zdůraznit, že se nejedná o domovní prohlídku, ta může proběhnout jen v rámci trestního řízení, a za druhé: toto oprávnění provádět šetření v jiných, než obchodních prostorách, může proběhnout jen zcela výjimečně, a to tehdy, pokud vznikne vážné podezření, že se v těchto prostorách nacházejí například dokumenty, které jsou nezbytné pro prokázání vážného porušení hospodářské soutěže a mají se zejména na mysli dokumenty týkající se kartelových dohod," argumentuje Bednář..

Že ale skutečně o domovní prohlídky půjde, je přesvědčen místopředseda hospodářského výboru sněmovny, Občanský demokrat Oldřich Vojíř. Ten navíc nemá příliš velkou důvěru v účinnost takových vyšetřovacích postupů.

"Domovní prohlídka to přeci být musí, protože jinak, pokud by skutečně existovaly dokonce nějaké písemné materiály, pak by musely jedině ležet u nějakého pana ředitele na stole nebo u něho doma. Myslím, že přeci nikdo takové dokumenty doma nebude mít doma. Na druhé straně takové dokumenty, o kterých mluví pan předseda, to znamená například písemnou dohodu o kartelové dohodě nikdo nikdy neudělal. On sám dobře ví, že kartelové dohody se prokazují velice těžko," odporuje Vojíř.

Milan Kopp, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme