Kabinet prodloužil část Antiviru do konce roku. Pro podnikatele chystá daňové úlevy

Vláda prodloužila poskytování jednoho z příspěvků z programu Antivirus do konce roku, a to příspěvku A. Firmám, které musely zavřít, stát proplatí celé mzdy s odvody až do 50 tisíc korun. Schválila to vláda. Podnikatelům, kteří byli zasaženi vládními opatřeními, ministerstvo financí také odloží všechny úhrady DPH, daně z příjmu a silniční daně od středy do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celý výdělek by stát měl v uzavřených firmách proplácet podle návrhu už od října. Zda se zvýšení týká i karantény, není zatím jasné. Maláčová ji nejdřív zmínila v tweetu, který pak ale smazala. V novém tweetu už zmínka o karanténě není.

Podpora bude pro sport, kulturu a zájezdové dopravce. ‚Program pro restaurace chystáme,‘ řekl Havlíček

Číst článek

O odložení povinnosti úhrady vybraných daní informovala na twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Upřesnila, že opatření se týká podnikatelů s převažujícím oborem činnosti, na které vládní zákazy přímo míří.

Česko je od 5. října v nouzovém stavu. Vláda ho vyhlásila na 30 dní. Nejdřív platila omezení provozu. Od pondělí pak musela kulturní zařízení zavřít. Restaurace nejsou otevřené od středy, mohou mít do 20.00 jen výdejové okénko.

Příspěvek B

Podle odhadů ministerstva práce nová nařízení o uzavření dopadla asi na 200 tisíc lidí. Výdaje na příspěvek A by mohly za listopad a prosinec činit 1,9 miliardy korun. Za říjen se může vydat asi 3,6 miliardy korun na mzdové příspěvky pro asi 230 tisíc zaměstnanců, spočítalo ministerstvo práce.

Program Antivirus měl končit na konci října. Vyplácí se z něj dva druhy příspěvků. Vedle podpory A je to ještě příspěvek B, kterým stát dorovnává 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29 tisíc korun superhrubé mzdy. S prodloužením jeho vyplácení projednávaný návrh nepočítal. Resort v podkladech pro vládu uvedl, že je ale případné obnovení této podpory možné podle potřeby.

Odbory a zaměstnavatelé opakovaně požadovali, aby program Antivirus zůstal aspoň do konce roku, než se přijme systémový kurzarbeit. Vláda jeho zavedení naplánovala od listopadu. Na jeho pravidlech se však několik týdnů nemohla shodnout. Její výsledný model odboráři a podnikatelé kritizují. Premiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že se návrh nepovedl. Teď je novela ve sněmovně. Opoziční strany ji chtějí upravit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme