Změna v programu Antivirus: od června se bude vyplácet pouze příspěvek v karanténě

Firmy budou moci v červnu z programu Antivirus získat už jen příspěvky na část náhrady pro lidi v karanténě, tedy příspěvek A. Proplácení mezd v zavřených provozech či při snížení poptávky k pondělku končí. Přestávají se tak poskytovat příspěvky A+ a B. Rozhodla o tom v pondělí vláda, uvedlo tiskové oddělení ministerstva práce. Odbory a zaměstnavatelé požadovali prodloužení Antiviru do konce června.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Podle údajů ministerstva práce se z programu Antivirus v dubnu vyplatilo 2,92 miliardy korun. Ilustrační foto | Foto: vkombajn | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Antivirus měl bránit propouštění. Poskytují se z něj příspěvky na mzdy a náhrady firmám, na které dopadla nařízená omezení proti covidu a koronavirová krize. Od loňského 12. března od vyhlášení prvního nouzového stavu do pondělí výdaje činí podle ministerstva 43,2 miliardy korun. Z toho čtyři pětiny hradí Evropská unie a pětinu stát. Podporu získalo 74 000 firem pro víc než milion zaměstnanců.

Ekonom Švejnar: Máme prostor se zadlužit a dobře nastartovat ekonomiku, která dluhy splatí

Číst článek

Příspěvek A+ proplácel dosud celé mzdy s odvody do 50 000 korun v zavřených provozech. Příspěvek B dorovnával při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun. Pokračovat bude poskytování příspěvku A, který představuje 80 procent vyplacené náhrady mzdy lidí v karanténě do 39 000 korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už dřív řekla, že při rozvolnění by se měl Antivirus „vypnout“. Ještě před týdnem její úřad navrhoval v červnu ponechat dva příspěvky. Vedle části náhrad v karanténě se měly proplácet i mzdy v uzavřených provozech.

Vláda původně plánovala otevření vnitřků restaurací a dalších provozů o dva týdny později, po rozhodnutí soudu opatření uvolnila od pondělka. Zástupci zaměstnavatelů ale poukazují na to, že všechny podniky ještě plně nefungují. Omezení se týkají cestovního ruchu i dalších oborů. Odboráři a podnikatelé požadovali prodloužení celého Antiviru do konce června.

Vláda představila další rozvolnění. Navýší se kapacita pro setkávání na 75 lidí uvnitř a 150 venku

Číst článek

Podle údajů ministerstva práce se z programu v dubnu vyplatilo 2,92 miliardy korun. Z toho se 2,18 miliardy využilo na výdělky v zavřených provozech, přes 359 milionů na část mezd při výpadku poptávky, surovin a personálu a 380,56 milionu na náhrady v karanténě.

V březnu výdaje na všechny tři příspěvky činily 5,02 miliardy, v únoru 4,38 miliardy a v lednu 4,56 miliardy.

Podle Maláčové je podpora na náhradu v karanténě nejlevnější a měsíčně by měla stát vyjít na 30 milionů korun. Očekává se, že výdaje budou se zlepšováním epidemické situace klesat.

Zatímco v březnu evidovalo ministerstvo přes 184 400 nových karantén a izolací, v dubnu jich bylo přes 59 000 a v květnu bez dneška zhruba 20 500, vyplývá z údajů ministerstva.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme