Antonín Svoboda

Patnáct let prodává Antonín Svoboda v Žatci fotoaparáty. Letos byl v soutěži vyhodnocen jako nejlepší živnostník Ústeckého kraje a k jeho vítězství přispělo i motto jeho podnikání, zářící skromností. "Stačí, když kape, nemusí lejt," tvrdí Svoboda a zároveň dodává: "Člověk přitom samozřejmě musí být zdvořilý a současně nabízet kvalitní přístroje za rozumnou cenu."

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Svoboda

Antonín Svoboda

Díky vítězství v soutěži byl Antonín Svoboda spolu se svým otcem Josefem, s nímž firmu zakládal, přijat starostou na žatecké radnici. "Ocenění podnikatele Antonína Svobody v soutěži je pro město Žatec výbornou reklamou. Chtěli bychom oběma poděkovat a předat jim čestná uznání za dobrou reprezentaci města," řekl Jiří Farkota, starosta Žatce. Uznání od starosty těší stejně jako postup do celostátního kola soutěže, v níž se 20. prosince "utká" čtrnáct vítězů krajských kol. "Mám z ocenění skutečně velkou radost, je to pro naši firmu po patnácti letech provozu velký úspěch," říká Antonín Svoboda.

Žádná cena ale nezmírní konkurenci na trhu, v níž musí Svobodova firma Fotoreport po nástupu digitalizace bojovat o místo na slunci. "V našem podnikání se nástup digitální fotografie projevil velmi podstatně. Od zavedení digitalizace nastal prudký pokles prodeje analogových fotoaparátů, a to přibližně o osmdesát procent," říká Svoboda.

Marže při prodeji digitálních fotoaparátů nepokryje ani nejnutnější provozní náklady, tvrdí podnikatel. Díky digitalizaci se fotoaparáty dostaly i mimo specializované prodejny do obchodních řetězců, prodejen elektro nebo trafik, a tím konkurence extrémně vzrostla. Zákony regulující živnostenské podnikání považuje za velmi tvrdé. Oceňuje možnost finanční podpory z fondů Evropské unie, zatím ale o ni nežádal. Stejně tak se za patnáct let podnikání obešel bez bankovního úvěru.

Zdroj: Hospodářské noviny

Podrobnosti o soutěži Živnostník roku 2006 a přehled všech finalistů najdete v tomto článku na stránkách ČRo 1 - Radiožurnálu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme