Šéf Applu hájil před soudem fungování App Store. Tvrdil, že neví přesně, jestli vydělává

Šéf americké technologické společnosti Apple Tim Cook hájil v pátek před soudem podmínky, které jeho firma uplatňuje při provozování mobilního obchodu App Store. Apple čelí žalobě od společnosti Epic Games, podle které Apple zneužívá svého postavení na trhu. Cook argumentoval hlavně bezpečností uživatelů, uvedla v sobotu agentura AP.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Applu Tim Cook přichází do budovy soudu v Kalifornii.

Šéf Applu Tim Cook přichází do budovy soudu v Kalifornii. | Zdroj: Reuters

Hra Fortnite od společnosti Epic Games byla v obchodě App Store zhruba dva roky. Loni ji Apple ze svého obchodu vyřadil, když zjistil, že společnost Epic Games má snahu Apple obcházet a vybírat od uživatelů poplatky přímo. Chtěla se tak vyhnout třicetiprocentnímu poplatku, který si Apple účtoval. Vývojářská společnost následovně podala na Apple žalobu.

Skončí nadvláda Applu? Americký soud začal rozplétat spor o poplatky za distribuci aplikací

Číst článek

Cook svědčil před soudem zhruba čtyři hodiny. Uvedl, že přísná pravidla fungování mobilního obchodu App Store byla zavedena na ochranu uživatelů přístrojů jeho firmy. Uvedl také, že třicetiprocentní poplatek firma účtuje jen velmi úspěšným aplikacím. Poplatek je podle něj opodstatněný, protože zařazení produktu do mobilního obchodu App Store poskytuje vývojářům velkou publicitu. Uvedl, že neví přesně, zda obchod vydělává. „Pro App Store nemáme samostatný výkaz zisků a ztrát,“ prohlásil.

Výhrady k poplatkům

Zástupci firmy Epic Games poukázali během stání na několik okolností, jež podle nich jsou v rozporu s tvrzeními Cooka. Apple podle nich uzavřel v Číně smlouvu, která může potenciálně narušit soukromí uživatelů. Na ochraně soukromí při tom stojí podstatná část veřejné tváře Applu. Soudkyně se také zajímala o průzkum, ve kterém bezmála 40 procent vývojářů vyjádřilo nespokojenost se systémem poplatků mobilního obchodu a jeho fungováním.

Podle Cooka, který tvrdil, že s výzkumem není seznámen, to může být tím, že firma odmítá podstatný počet aplikací. U soudu také zaznělo, že k snížení poplatku na 15 procent do prvního milionu dolarů příjmů Apple přistoupila až po žalobě od společnosti Epic Games. Soudkyně se také podivovala nad tím, že poplatek musí hradit hry, ale jiné aplikace platit nemusí.

Soudní proces ve sporu mezi technologickým gigantem Apple a tvůrcem videoher Epic Games je ostře sledovaný. Podle expertů je v sázce i budoucnost platformy App Store. Kvůli cenám v tomto on-line obchodě totiž Apple čelí žalobě i jinde, nejnověji si na něj stěžují spotřebitelé v Británii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme