Apple Pay funguje už i v Česku. Zákazníci mohou platit mobilem místo karty

Češi mohou od úterý svůj nákup nebo třeba účet v resturaci zaplatít i pomocí telefonů iPhone. V tuzemsku totiž začala fungovat platební metoda Apple Pay. Pokud si svou platební kartu přidáte do svého telefonu, zaplatíte jím na všech bezkontaktních terminálech. V Česku dosud fungovala konkurenční služba Google Pay, přes kterou loni Češi poslali obchodníkům přes tři miliardy korun.

Praha (Aktualizováno: 10:03 19. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Služba Apple Pay je dostupná už i v Česku. Některé banky už podporují přidání karty.

Služba Apple Pay je dostupná už i v Česku. Některé banky už podporují přidání karty. | Zdroj: Fotobanka Smartmockups.com

„Stačí si otevřít mobilní aplikaci a u konkrétní karty aktivovat možnost použití ve službě Apple Pay,“ vysvětluje Radiožurnálu Jakub Komenda z Moneta Money Bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Apple Pay je v Česku funkční. Bankovní instituce radí, jak na to.

„Platit mohou klienti všude tam, kde je k dispozici bezkontaktní platební terminál. Kromě placení budou moci klienti vybírat pomocí Apple Pay i z bezkontaktních bankomatů,“ přibližuje mluvčí Airbank Jana Karasová.

Službu nabízí taky Komerční banka, mBank a Česká spořitelna, J&T Banka a platební aplikace Twisto. Platit mobilem mohli klienti některých bank už od listopadu 2017, a to pomocí konkurenční služby Google Pay. Celkem pak loni přes mobil zaplatili 3,3 miliardy korun.

„Průměrně klient měsíčně provede mobilem 15 transakcí, což je více než prostřednictvím platební karty,“ říká Jan Hruška, manažer pro platební karty v Monetě. Jedna útrata mobilem vychází průměrně na 450 korun.

Jak nastavit Apple Pay?

  1. Otevřete si předinstalovanou aplikaci Wallet
  2. Stiskněte tlačítko +, zobrazí se vám informace a podmínky služby Apple Pay. Stiskněte Pokračovat.
  3. Otevře se vám fotoaprát, vyfoťte s ním podporovanou platební kartu nebo zadejte údaje ručně. Potvrďte podrobnosti o kartě.
  4. Přečtěte si Smluvní podmínky a v případě souhlasu potvrďte.
  5. (Ověřte kartou prostřednictvím sms zprávy nebo bankovní aplikace.)

Podle mluvčího mBank Pavla Vlčka se ale najdou i tací, kteří přes telefon neváhají platit statisícové částky. „Ta úplně rekordní částka, kterou některý z klientů mBank zaplatil pomocí Google Pay, bylo přesně 682 836 korun. Tyto peníze zaplatil někdo za účet v hotelu v jedněch maďarských lázních.“

Mobilnímu placení pomáhá taky dobrá dostupnost moderních terminálů. Češi patří i díky tomu k rekordmanům v bezkontaktním placení. Uhradí tak okolo 90 procent karetních transakcí podotýká Pavel Vlček: „Evropský průměr je 47 %. A takové Německo, se kterým se rádi srovnáváme, má pouze 15 % bezkontaktních plateb. A v Belgii jen 5 %.“

Bezpečnost především

Oproti bezkontaktním kartám ale musíte transakci hrazenou mobilem přes Apple Pay potvrdit buď otiskem prstu nebo rozpoznáním obličeje. V případě Google Pay musíte mít telefon pro částky nad 500 korun odemčený.

„Na rozdíl od ztráty fyzické peněženky je Google Pay výhodnější v tom, že číslo vaší karty se v něm nenachází. Data o platbách rozhodně nesdílíme s žádnými třetími stranami. Máme podobná data, jaké o vás mají banky,“ ubezpečuje mluvčí české pobočky Googlu Alžběta Houzarová.

Vedle chytrých telefonů lze platit taky přes chytré hodinky Apple Watch nebo Garmin a Fitbit. Některé banky, které Apple Pay a Google Pay zatím nemají, chtějí placení mobilem nabídnout během tohoto roku.

V Česku ode dneška funguje #Applepay! Kolega @Jakub Horáček to ověřil při nákupu své a mojí snídaně. Jen nevím... Ťuknutím do mobilu mu ty peníze asi nepošlu, co? ;-) #applepaycz

07:04 – 19. 02. 2019

1

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme