Apple platil daně správně, zní z Dublinu. Irsko se odvolá proti rozhodnutí Bruselu

Irská vláda se odvolá proti rozhodnutí Evropské komise, podle něhož by americká firma Apple měla Irsku doplatit na daních 13 miliard eur, tedy 351 miliardu korun. Dublinský kabinet bere verdikt unijní exekutivy coby zpochybnění irské daňové politiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apple, iPhone

Apple, iPhone | Foto: Fotobanka Pixabay

Ačkoliv může rozhodnutí irské vlády působit paradoxně, politici se snaží problém vidět v širším kontextu. Irsko totiž dlouhodobě těží ze systému daňových úlev a pobídek, jako byla právě ta pro společnost Apple.

Láká tím do země velké investory, kteří pak dávají práci tisícovkám lidí. Jen v evropské centrále Applu ve městě Cork pracuje na 6 tisíc osob.

Irský ministr zdravotnictví Simon Harris se proto domnívá, že by Evropské komise do téhle agendy neměla mluvit.

„Je to hrozně důležitá věc s dalekosáhlými důsledky. Musíme k tomu zaujmout správné stanovisko. Přímé zahraniční investice v Irsku byly základním stavebním kamenem politiky několika posledních vlád. Chceme si zachovat právo určovat takovou sazbu korporátní daně, která bude konkurenceschopná,“ vysvětlil.

Irská menšinová vláda strany Fine Gael nakonec našla v celé problematice shodu, ačkoliv zde byly obavy z rozkolu s nezávislými ministry. Někteří z nich prý měli pocit, že dohoda státu s Applem o daňových úlevách nebyla etická.

Návrh odvolání teď vypracuje úřad nejvyššího státního žalobce a ve středu se tématu bude věnovat parlament, který by měl cestu odvolání schválit.

Šéf Applu Tim Cook už po rozhodnutí Evropské komise uvedl, že věří v úspěch odvolání, které podá i jeho firma.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme