Apple po letech nepřekonal očekávání trhů, ohlásil nižší příjmy

Technologický fenomén Apple poprvé po šesti letech zklamal, když jeho zisk za poslední čtvrtletí zaostal za očekáváním trhu. Ten podle agentury Bloomberg předpovídal zisk 7,31 dolaru na akcii, skutečnost ale byla o 26 centů horší. Zejména kvůli tomu, že Apple prodal o 3 miliony telefonů iPhone méně, než se čekalo. Zřejmě i proto, že zákazníci čekali na nový model.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti Apple

Logo společnosti Apple | Zdroj: Reuters

Na jednu stranu Apple nahlásil horší než očekávaný zisk, na tu druhou je ale výsledek za červenec až září stále o 2,41 dolaru na akcii lepší než loni.

„Zklamání, které se odráží v obchodování s akciemi po uzavření trhu, které ztrácejí přibližně 6 procent, je výsledkem toho, že to číslo je relativně horší v souvislosti s očekáváními. U Applu jsou investoři totiž zvyklí na to, že odhady překonává a nyní po dlouhé době za odhady zaostal,“ uvedl na Rádiu Česko analytik společnosti Patria Branislav Soták.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední výsledky společnosti Apple jsme na Rádiu Česko rozebrali s analytikem společnosti Patria Branislavem Sotákem.

Dodal, že meziroční dynamika obchodování Applu sice zpomalila, ale podle něj je zatím i několik zvláštních vlivů. „Ale absolutně to číslo můžeme hodnotit vcelku pozitivně,“ dodal.

Co se týče poklesu prodeje telefonů iPhone, to je podle analytika do velké míry způsobenu tím, že na rozdíl od předešlých let Apple přesunul představení nového modelu iPhone 4S až na pozdější dobu.

Před zveřejněním výsledků si akcie Applu připisovaly od počátku roku zisk nad 30 procent. Poté, co se objevila čísla za třetí čtvrtletí propadly o 6,3 procenta. Podle analytika akcie mírně předběhly fundament.

„Ne ale o moc. V nejbližší době je čeká určité období konsolidace, které by pak mohlo přerůst v další, i když už ne tak prudký, růst. A to díky vánoční poptávce, kde se projeví i prodeje nového modelu telefonu. Ve fiskálním prvním kvartálu 2012 očekáváme opět rekordní výsledky,“ přiblížil.

Co se týče dalšího směru trhu, rozhodovat bude podle analytika dění v Evropě. „V podstatě výsledky firem dávají momentálně trhu i jiný konečný impuls. Výsledková sezóna sice nedopadá zatím úplně podle očekávání, respektive pozitivních překvapení je méně než v uplynulých kvartálech, přesto jsou investoři vděční za jakékoli jiné téma, než je Evropa,“ vysvětlil analytik.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme