Applu poprvé za deset let klesl čistý čtvrtletní zisk. O 18 procent

Americká společnost Apple měla ve druhém finančním čtvrtletí čistý zisk 9,5 miliardy dolarů. To je o 18 procent méně než ve stejném období loňského roku. Firma zaznamenala první pokles čtvrtletního zisku za téměř deset let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apple

Apple | Zdroj: ČTK

Za citelným propadem čistého zisku stojí pomalejší růst na trhu a nižší marže. Tak čtvrtletní výsledky pro CNBC částečně okomentoval generální ředitel Applu Tim Cook. Podle některých ekonomů ale samotný hospodářský výsledek nic neznamená.

Úplné detaily o účetnictví této obří americké společnosti sice nejsou k dispozici, nicméně podle analytiků mohly výši zisku ovlivnit například dílčí výdaje na investice. Podle nich záleží hlavně na prodeji, což je klíčový ukazatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody horšího hospodaření Applu rozebral ve vysílání Radiožurnálu redaktor Jan Beneš

Smartphone se znakem nakousnutého jablka si v uplynulém čtvrtletí koupilo přes 37 milionů lidí. To je zhruba o dva miliony víc než loni.

Samotné tržby společnosti vzrostly o 11 procent. Na to pozitivně zareagoval trh a akcie Applu vzrostly asi o 5 procent. K tomu přispěla i zpráva, že se zvýší dividenda, a navíc chce společnost odkoupit své vlastní akcie v hodnotě 60 miliard dolarů.

A firmě se dařilo také na trhu s tablety. Zatímco v loňském druhém finančním čtvrtletí jich Apple prodal kolem 11 milionů, letos to bylo zhruba o osm milionů kusů více.

Na špici se dere jihokorejský Samsung

Chuť spotřebitelů utrácet za stylové telefony nebo notebooky ale nebyla podle ekonomů tak silná jako dříve. Hlavně v prodejích smartphonů varují před rostoucí konkurencí, což si uvědomuje také sám Apple.

Největším rivalem je jihokorejský Samsung, se kterým Apple svádí souboj hlavně na americkém trhu. Ten je pro obě firmy velmi důležitý, protože poptávka po chytrých telefonech za oceánem je stále dost vysoká.

Nový iPad mini od Apple | Foto: Reuters

Samsung už v Americe představil smartphone Galaxy S. Podle odborníků se tak bude chtít dostat na špici před Apple. Ten se na tomto trhu stal z pohledu prodejů jedničkou koncem loňského roku.

Apple na své domácí půdě ovládá přes 40 procent, Samsungu patří zhruba 30 procent. Zajímavé je ale to, že polovina Američanů už dnes vlastní chytré telefony, za dalších pět let to bude podle společnosti Forrester celkem 90 procent americké populace. To znamená, že Spojené státy zůstávají pro technologické firmy atraktivním trhem.

Elektronika bude součástí oblečení

Pokles zisku ale dřív nebo později potká asi každou společnost. Stalo se to například Microsoftu, který nezachytil přechod na mobilní platformy. Podobně ujel vlak chytrých telefonů i Nokii. Apple navíc už delší dobu přichází jen s inovacemi stávajících produktů a nic revolučního v zásadě nepředstavil.

Ředitel firmy sám řekl, že nových produktů se zákazníci dočkají nejdříve na podzim možná až v příštím roce. Výzkum a vývoj patří mezi nejstřeženější tajemství každé firmy. Z toho, co konkurenční firmy přinášejí a na co má Apple patenty, se dá usuzovat, že v budoucnosti se elektronika bude zakomponovávat do oblečení nebo se bude přímo nosit.

Aktuálně se na internetu hodně píše a diskutuje o chytrých brýlích od konkurenčního Googlu. Apple má patent na chytré hodinky či chytrá pera. Předpokládá se, že do roku 2017 se prodá 90 milionů kusů takovéto nositelné elektroniky.

kko, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme