Arabské státy budou jednat o společné měně

Arabské země projednají další kroky k zavedení společné měnové unie. Jedním z hlavních bodů summitu Saudské Arábie, Kataru, Kuvajtu a Bahrajnu by měla být otázka, zda se budoucí společná měna naváže na jedno světové platidlo nebo na koš měn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saúdská Arábie neustále roste ( Rijád )

Saúdská Arábie neustále roste ( Rijád ) | Foto: laura b.

Arabské země si od toho kroku slibují prohloubení vzájemného obchodu a vzájemné spolupráce. Konečné rozhodnutí by mělo padnout do konce roku 2010.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případném vzniku arabské měnové unie diskutovali na Rádiu Česko analytička Asociace pro mezinárodní otázky Irena Kalhousová a ekonom společnosti Patria David Marek

Podle analytičky Asociace pro mezinárodní otázky Ireny Kalhousové jde arabským zemím o posílení tohoto bloku vůči ostatním. "Jednak regionálně vůči Íránu a také globálně vůči Číně a Japonsku," řekla Kalhousová.

Otázkou je, zda unie skutečně vznikne. Moc je těchto v těchto zemích v rukou několika málo rodin a tak záleží na jejich momentální náladě. "Větší vliv ale také získává bohatá vrstva, takže zřejmě k nějaké formě unie nakonec opravdu dojde," míní Kalhousová.

Vznik arabské unie po vzoru evropské ale analytička nepředpokládá. Arabské země mají podle ní oproti Evropě samostatnost poměrně krátce a budou si ji přísně střežit. "Ekonomická integrace ano ale nevěřím tomu, že tyto země najdou vůli například ke společné zahraniční politice," dodala Kalhousová.

Hrozba pro dolar

Jak řekl ekonom společnosti Patria David Marek, vznik arabského ekonomického bloku může uspíšit současná hospodářská krize. "V okamžicích větší nestability je výhodou být součástí nějakého většího bloku a to si tyto země uvědomují," řekl Marek.

Případný vznik arabské měnové unie může mít podle Marka obrovský dopad na globální finanční systém. "Dnes jsou měny těchto zemí navázány na dolar, ale je možné, že si zvolí nějaký jiný měnový koš. To by mělo velké negativní dopady na kurs dolaru," uvedl Marek.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme