Arbitráž ocelářské skupiny ArcelorMittal proti Česku byla přerušena

Česká republika se zbavila jednoho ze dvou arbitrážních řízení, které proti ní vedla ocelářská firma ArcelorMittal. Chce totiž s firmou najít smírčí řešení. V rámci arbitráže, která byla přerušena, Mittal po Česku požadoval 20 miliard jako odškodnění za vyloučení z účasti na privatizaci společnosti Vítkovice Steel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítkovice Steel

Vítkovice Steel | Foto: www.frydecko-mistecko.cz

Ocelářská skupina ArcelorMittal se přihlásila do soutěže o privatizaci vítkovické společnosti. Stát ji ale kvůli jiné soudní při ze soutěže vyloučil. Firma pak kvůli tomu žalovala Česko u mezinárodní arbitráže. Celkem chtěly Mittalovy firmy na Česku ve dvou arbitrážích vymoci 25 miliard korun.

Nyní obě strany požádaly o přerušení arbitrážního řízení. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob: "Nyní probíhají smírčí jednání obou stran. Věřím, že v řádu několika měsíců by se ta věc měla vyřešit. Co se týče druhé arbitráže s Mittalem, tak případná dohoda o narovnání by zahrnovala i tuto druhou arbitráž."

Na smírčím jednání se dohodl během říjnové návštěvy v Praze majitel ocelářského impéria Lakšmí Mittal s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme