Arbitráž s Nomurou platí, rozhodl švýcarský soud

Švýcarský federální nejvyšší soud zamítl žalobu České republiky týkající se arbitráže s japonskou Nomurou. Podle soudců nebyla stížnost odůvodněná. Česko se pokoušelo zpochybnit březnové rozhodnutí arbitráže, podle které stát nedokázal ochránit investice společnosti Saluka, dceřiné společnosti Nomury. Nomura žaluje český stát o 40 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

"Zatím jsme se dozvěděli jen to, že rozhodnutí padlo," oznámil bez bližších podrobností mediální zástupce Nomury Jiří Hrabovský. Právníci zastupující Českou republiku se k tomu nechtějí vyjadřovat vůbec.

Banka žalovala stát o 40 miliard korun. Ministerstvo financí se ale pokoušelo zpochybnit verdikt arbitrů, kteří na jaře rozhodli, že Nomura byla diskriminovaná, když stát Investiční a poštovní bance nepomohl tak jako jiným padlým bankám.

Ministerstvo financí v žalobě podané ke švýcarskému soudu tvrdilo, že arbitrážní tribunál špatně rozlišoval mezi Nomurou a Salukou. Saluka podle resortu žádnou škodu neutrpěla, protože se majitelem akcií IPB stala až poté, co Česko změnilo svou koncepci veřejné podpory bank, píše server iDnes.

O výši odškodnění zatím rozhodnuto nebylo. Takže není jasné jestli Česká republika bude nebo nebude muset uhradit zmíněných 40 miliard korun. To bychom se podle odhadů mohli dozvědět až tak za dva roky.

Podle švýcarského soudu byla česká žaloba nedůvodná a Česko musí také zaplatit náklady soudní pře ve výši 100 tisíc švýcarských franků a náklady japonské Nomury ve výši 150 tisíc franků, tedy přibližně pět miliónů korun.

Jak řekl předseda výboru pro vnější vztahy České advokátní komory Václav Vlk, už několikátý neúspěch v kauze lze přičíst špatně zvolené obranné taktice a našemu právnímu zastoupení.

"Rozhodující věcí je špatně zvolená procesní strategie a naprosté nepochopení právního řádu venku a v Čechách. Pokud s tím chci něco dělat, musím si na to vzít korektní odborníky, kteří znají oba právní řády. Vzít si slepě nadnárodní kancelář může vést k takovýmto výsledkům," řekl Vlk.

Navíc se podle něho jedná o následek. Příčinu vidí v tom, že se v Čechách nerespektuje právo a obecná spravedlnost, na což Česká republika doplácí. "To znamená, že politici si dělají, co chtějí a jsou v Čechách beztrestní. Venku beztrestní nejsou. Nadnárodní společnosti mají peněz spousty a dělají si z politiků dobrý den," dodal právník.

Běží také druhá arbitráž, ve které Česká republika žaluje Nomuru, a to o 111 miliard korun. Ministr financí Vlastimil Tlustý měl navíc plán - chce s Nomurou ještě zkusit vyjednávat. "Není možné rezignovat, je možné se pokusit o vyřešení této záležitosti lepší cestou než čekáním na výsledek arbitráže," řekl Tlustý.

Ministerstvo financí pod jeho vedením má také prověřit postup České republiky ve všech arbitrážích.

Lenka Šumová, Renáta Prátová, Štěpánka Čechová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme