Arbitráž s Nomurou zaměstnává politiky

Arbitráž s japonskou Nomurou rozhýbala opět naši politickou scénu. Mezi premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou vypukl spor kvůli odlišným názorům na arbitráž. Nomura žádá až 40 miliard korun kvůli uvalení nucené správy na bývalou IPB a následnému prodeji do rukou ČSOB.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Naopak zase v jiném sporu chce náš stát získat od Nomury 260 miliard Korun - ta se podle státu podílela na pádu IPB a profitovala z transkací, které tomu předcházely.

Na neshodu mezi politiky upozornily dnešní Lidové noviny. Premiér Paroubek se na základě informací tajných služeb obává, že stát by mohl ve sporu prohrát, a proto usiluje o urovnání všech sporů mezi Českem a japonskou bankou. Sobotka naopak tvrdí, že stát se nemůže s Nomurou dohodnout bez účasti ČSOB.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky není možné dohodnout se bez účasti ČSOB. "ČSOB aktivně vede, některé žaloby a je také žalována ze strany Nomury. Pokud má ČSOB některé žaloby stáhnout, pak musí participovat na celkové dohodě. Nomura, pokud chce dohodu, tak trvá na tom, aby pro ti ní byly staženy všechna žaloby ze strany českých subjektů. Nejenom ze strany ministerstva financí, ale i ze strany ČSOB," připomněl radiožurnálu Sobotka.

Stručně řečeno - premiér Paroubek prý chce urovnat spor i bez ohledu na zájmy ČSOB a to Bohuslav Sobotka nepovažuje za přijatelné. Nomura, které jde také o návrat na středoevropské trhy včetně ČR, by navíc v rámci dohody prý zaplatila jednu až dvě miliardy korun. Pokud by však ČSOB svými požadavky dohodu komplikovala, má ji Sobotka podle Lidových novin "hodit přes palubu". To se ovšem prý Sobotkovi nelíbí a proto ignoruje premiérovy pokyny směřující k dohodě. Paroubek prý například Sobotkovi uložil, aby nechal vypracovat nezávislou studii potvrzující české šance ve sporech s Nomurou, ale ministerstvo financí zatím nezávislého auditora vůbec nenajalo. Jenže, tohle není podle mluvčího ministerstva Marka Zemana vůbec pravda: "Informace, které se objevily v dnešních Lidových novinách se nezakládají na pravdě, protože ministerstvo financí podepíše smlouvu s vybranou společností, která poskytne tyto služby."

Podle bývalého ministra financí a současného hlavního ekonoma ING Jiřího Rusnoka by případnou prohru náš rozpočet určitě pocítil: "Určitě by to byl značný zásah - to není malá částka. Rozpočet sice dnes už jaksi nabobtnal do velké výše, ale 40 miliard není málo. Za to se dá postavit kus dálnice, nebo něco jiného velmi ušlechtilého. Arbitráž je pro mne dosud poněkud záhadná záležitost, a ta může dopadnout vždy velmi překvapivě oproti takzvaným odhadům."

Milan Kopp, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme