ArcelorMittal Ostrava propustí desetinu zaměstnanců

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava čeká další velká vlna propouštění. Odejít má zhruba 600 zaměstnanců, tedy každý desátý. Snižování stavu se bude týkat všech závodů včetně dvou dceřiných firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravský ArcelorMittal

Ostravský ArcelorMittal | Zdroj: ČTK

Firma nebude dávat výpovědi, chce se s lidmi dohodnout na dobrovolném odchodu s odstupným ve výši 11 až 24 platů podle odpracovaných let. Většina pracovníků má odejít k 31. lednu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V ostravském závodu ArcelorMittal natáčel reportér Martin Knitl

Důvodem propuštění je podle Věry Breiové ze společnosti ArcelorMittal krize, která dopadla na ocelářský průmysl. „Situace v ocelářství je velmi nejistá a velmi vážná,“ řekla.

Odboráři to ale vidí jinak. „Tento krok nezachrání konkurenceschopnost naší společnosti, protože jedinou cestou, jak toho docílit, je investovat do technologií, inovace a do přidané hodnoty,“ uvedl Leopold Laskovský ze závodní organizace Koksovna.

Na středu svolali odboráři všech jednotek ArcelorMittal Ostrava protestní shromáždění zaměstnanců před brány závodů.

Každý, kdo dobrovolně odejde, by mohl získat až půl milionu korun. Dohromady to firmu bude stát odhadem čtvrt miliardy. Odborový předák Vítězslav Prak ale před lákadlem balíku peněz varuje.

„Vzít teď několik set tisíc korun nemusí znamenat zrovna šťastný život, do budoucna to může být v zásadě prohra,“ poukazuje na zkušenosti s dřívějším propuštěním.

Podobná situace nastala v ostravské ocelárně už v roce 2006. Tehdy firmu s vysokým odstupným opustilo 1200 pracovníků.

Martin Knitl, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme