ArcelorMittal se zavázal k větší ochraně životního prostředí

O tom, jak zlepšit ovzduší v Moravskoslezském kraji, jednal na Ostravsku nový ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Setkal se zástupci města, kraje i největšího tamního znečišťovatele, společnosti ArcelorMittal Ostrava. Ta dnes potvrdila dohodu o omezení emisí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravský ArcelorMittal

Ostravský ArcelorMittal | Zdroj: ČTK

ArcelorMittal Ostrava se v dnes podepsané dobrovolné dohodě zavázal k větším opatřením na ochranu životního prostředí, než stanovuje zákon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku s ministrem životního prostředí zhodnotil ve vysílání Radiožurnálu náměstek ostravského primátora Dalibor Madej

Mezi nejdůležitější opatření patří každoroční příspěvek pět milionů korun do fondu pro ozdravné pobyty dětí z nejvíce postižených oblastí, pokračování v příspěvcích na čištění komunikací nebo závazek významně snížit emise tuhých znečišťujících látek z provozů.

Ministr Chalupa uvedl, že v konečné fázi je dalších sedm dohod s dalšími velkými znečišťovateli v kraji. "Pro zlepšení stavu ovzduší v Moravskoslezském kraji chystáme 'Desatero - akční plán'. To chceme konzultovat s městem, krajem a průmyslovými podniky a do měsíce jej představíme veřejnosti," řekl Chalupa.

Kromě zásahu proti průmyslovým exhalacím podporuje Chalupa například i myšlenku, že by regionu mohla v případě potřeby ulevit některá dopravní opatření.

„Druhou záležitostí jsou opatření legislativní, o kterých jsme také hovořili - schopnost vyhlašovat nízkoemisní zóny, nebo otázka, zda bychom dosáhli stavu, kdy by se alespoň v době zhoršených rozptylových podmínek naplatilo na zpoplatněných částech dálnic,“ uvedl Chalupa při zastávce v Ostravě.

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí | Foto: Webové stránky Tomáše Chalupy

Náměstek ostravského primátora Dalibor Madej označil schůzku s ministrem za informativní. „S ničím novým to nebylo, víceméně jsme ho informovali o tom, co skutečně trápí Ostravu. Ze setkání mám velice dobrý dojem a jsem přesvědčen o tom, že to je ministr, který má opravdu jako prioritu životní prostředí,“ uvedl Madej a tím, že podobné schůzky by se měly opakovat pravidelně každá měsíc.

K dohodě se společností ArcelorMittal Ostrava řekl, že jde o krok správným směrem. „Samozřejmě jsou to ještě investice, pomoc průmyslu, pomoci jim finančně, aby oni doplnili část prostředků. To přináší zrychlení celého efektu a zlepšení situace v průmyslu,“ doplnil Madej.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková, Dominika Rojtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme