ArcelorMittal: Signál regulace pro nás znamená vyšší náklady

Moravskoslezský kraj sužuje smog, aproto meteorologové vyhlásili signál regulace. Průmyslové podniky, které produkují emise, musejí zásadně omezit výrobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog v Moravskoslezském kraji

Smog v Moravskoslezském kraji | Zdroj: ČTK

Ředitel odboru vnějších vztahů podniku ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj vysvětluje, že omezení se týkají primárně provozů, které produkují do ovzduší Moravskoslezského kraje nejvíce emisí. Jedná se zejména o koksovnu, vysoké pece a ocelárnu.

„Musíme částečně omezit svoji výrobu, a tím omezit příspěvek do toho ovzduší,“ vysvětluje podstatu regulačních opatření Jan Rafaj a dodává, že je to pro podnik v době, kdy se pohybuje na rozmezí červených a černých čísel, zásadní problém. Prakticky to znamená denně vysoké náklady v řádu miliónů korun a v neposlední řadě také výhodu pro konkurenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel odboru vnějších vztahů podniku ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Bohužel nelze podle Rafaje říci, že by v této situaci byl jednotný přístup všech konkurenčních podniků v této oblasti.

„Podívejte se na měřící stanice, kde vidíte, že Radvanice, Bártovice v té první smogové vlně byly místem v Ostravě, kde bylo to zatížení téměř nejnižší,“ dodává Jan Rafaj.

Na dodržování norem a parametrů vyhlášeného stavu regulace dohlíží krajský úřad a Česká inspekce životního prostředí. Její kontroly probíhají podle Jana Rafaje pravidelně.

Smogová situace nastává v Moravskoslezském kraji pravidelně. Letos je ale situace jiná.

„Mimořádnost situace je letos v tom, že to přišlo dříve než v loňském roce a předchozích letech. Ten průběh smogové situace je ale poměrně podobný,“ vysvětluje Jan Rafaj.

Jan Pokorný, Nikola Bojčev, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme