ArcelorMittal zavírá ocelárnu v Belgii, schází se regionální vláda

Ocelářský komplex ArcelorMittal uzavře svůj provoz v belgickém Lutychu. O práci může přijít až 4 tisíce zaměstnanců přímo v ocelárnách a také v návazných provozech. Kvůli hrozbě masivního propouštění se mimořádně sešla vláda belgického regionu Valonsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocelárna

Ocelárna | Foto: Tomáš Adamec

O rozhodnutí vedení podniku se nejdříve dozvěděly odborové centrály působící v ocelárnách. Ty musely smutnou zprávu sdělit pracovníkům. Firma nechá vyhasnout dvě vysoké pece a zruší část návazných fází výroby. Firma své rozhodnutí odůvodnila tím, že na světovém trhu s ocelí je převis nabídky a že jsou také špatné hospodářské vyhlídky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v ocelárnách ArcelorMittal v Belgii sleduje zpravodaj Pavel Novák.

Podle vedení podniku přijde o práci 600 pracovníků, ale odbory odhadují toto číslo na 1000 a dodávají, že nepřímo se konec vysokých pecí dotkne dalších asi 3 tisíc lidí. Na ocelárny totiž navazují další továrny, ve kterých se bude zřejmě rovněž propouštět.

Odboráři označili management oceláren za lháře a pokrytce. Vedení svazů nevylučuje, že vztek hutníků povede k nepředvídatelným akcím.

ČTĚTE TAKÉ: V ArcelorMittal Ostrava čekají na strukturální změny

Ve správním středisku valonského regionu Namuru se mimořádně sešla regionální vláda, aby projednala možnosti záchrany oceláren v Lutychu. Regionální vláda vidí naději v tom, že by podnik někdo převzal a pokračoval ve výrobě. Jenže nikdo silnější než ArcelorMittal v regionu zřejmě není. Odbory dokonce požádaly vládu, aby ocelárny znárodnila a investovala do nich 1 miliardu eur.

Jako příklad odbory uvádějí banku Dexia, kterou tento týden vláda podpořila finanční injekcí 4 miliard eur. Jde ale o to, zda bude mít vláda odvahu na to, aby nadále překrucovala pravidla volného trhu. Navíc je Belgie značně zadlužená a tak zřejmě nebude mít miliardy na rozdávání krachujícím podnikům.

V rámci Belgie bude odchod tak velkého podniku velkým problémem zejména pro Valonsko. Kolem Lutychu je už nyní velká nezaměstnanost. Pracovníci v Lutychu se navíc potýkají s jedním velkým problémem – neumějí řeči. Region se tak dostane do zcela jiné situace, než jakou zažily vlámské Antverpy po uzavření továrny Opel v loňském roce. Tehdy sice o práci přišlo 2,5 tisíce lidí, mohli ji ovšem hledat v sousedním Nizozemí nebo ve Valonsku.

Milan Kopp, Pavel Novák, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme