Areva má ve Finsku problémy s reaktorem, který chystá i pro Temelín

Spuštění finské jaderné elektrárny Olkiluoto 3 se už potřetí odkládá. Francouzská společnost Areva spolu s německým Siemensem tam staví reaktor EPR, tedy stejný, jako nabízí pro dostavbu Temelína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

Technologie EPR patří mezi nejbezpečnější a nejvýkonnější na trhu. První dva projekty se ale potýkají s velkými potížemi. Ani ostatní typy reaktorů nabízené pro Temelín ještě nikde nestojí.

Projekt, který měl být hotový už v roce 2009, se odsouvá až za rok 2014 a už teď dvojnásobně překročil plánovaný rozpočet.

Také reaktor ve francouzském Flamanville má zpoždění asi čtyři roky a rozpočet zatím překročil o polovinu. Areva ale tvrdí, že už se z chyb poučila, což se snaží dokázat výstavbou dvou reaktorů v Číně, které zatím rozvrh dodržují.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ředitelem Arevy pro Českou republiku Tomasem Epronem hovořil Ondřej Bouda

„Když stavíte tak složité zařízení, jako je jaderná elektrárna, tak vždycky narazíte problémy. Obzvláště u nových technologií. Areva ale dnes může říct, že se z Finska i z Flamanville poučila. A proto je naše nabídka pro Českou republiku nejserioznější, protože jsme dál než ostatní dodavatelé. Ostatní nabízené technologie se v Evropě nikdy nestavěly. Takže všechny tyto problémy je ještě čekají,“ argumentuje Tomas Epron, ředitel Arevy pro Českou republiku.

Snaží se vidět věci pozitivně: „Naše další dva reaktory, které se stavějí v Číně, jdou přesné podle plánu jak časově tak finančně. To je hmatatelný důkaz našich schopností. Neprodáváme zajíce v pytli. Už víme, s čím vším se můžeme potkat, a proto víme, co můžeme zodpovědně nabídnout.“

I negativní zprávy vidí Areva jako konkurenční výhodu. Je pravda, že ostatní firmy účastnící se tendru na dostavbu Temelína na tom nejsou o moc lépe.

Také společnost Westinghouse i konsorcium Škoda JS nabízejí pro Temelín dosud nevyzkoušené reaktory a například Westinghouse přiznává, že se ještě nedokáže přiblížit optimální tříleté době výstavby, kterou jeho technologie údajně umožňuje.

Areva slibuje i finanční zodpovědnost

Jenže českého občana spíš zajímá, kdo případné zdržení zaplatí. Představa, že cena za dostavbu Temelína vzroste několikanásobně, je děsivá, i když v našich podmínkách ne zas tak nereálná.

„Areva vždy dodrží dané slovo. Problémy se řeší podle smluvních podmínek. A záleží na tom, kdo přesně je za zdržení zodpovědný. Nicméně Areva je připravena nést svůj díl zodpovědnosti i finanční,“ ujišťuje Thomas Epron.

Pokud prý bude chyba na straně dodavatele, bude se Areva samozřejmě chovat zodpovědně. Jenže také přiznal, že ve Finsku už nějaké spory řešila arbitráž:

„Ve Finsku nese Areva jen část zodpovědnosti za zdržení. Ta je daná tím, že jde o vůbec první reaktor EPR. Ale zodpovědnost za spuštění nese v konečném důsledku finská energetická společnost. Teď jsme ve fázi, kdy je vše nainstalováno, zařízení se testuje a záleží na Finech, kdy budou spokojeni a ochotni elektrárnu spustit.“

To sice dokazuje, že ne vždy musí být chyba na straně dodavatele. Ale zároveň je jasné, že žádná ze zúčastněných společností nedaruje České republice ani korunu zadarmo.

Ondřej Bouda, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme