Areva nesmí soutěžit o dostavbu Temelína, ČEZ odmítnul její stížnost

ČEZ nevyhověl námitkám francouzské Arevy proti vyřazení z tendru na dostavbu Temelína. V soutěži tak zůstává americký Westinghouse a rusko-české konsorcium MIR 1200. Areva se chce proti rozhodnutí ČEZ odvolat a vyzvala k pozastavení tendru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, chladící věže.

Jaderná elektrárna Temelín, chladící věže. | Foto: Filip Jandourek

Začátkem října ČEZ oznámil francouzské společnosti, že nenaplnila v nabídce zákonné a další požadavky na stavbu dvou bloků Temelína. Areva proti tomu 19. října podala námitky.

ČEZ dnešním dnem po posouzení jednotlivých důvodů námitkám nevyhověl. Konkrétní důvody, které k vyloučení Arevy vedly, nebude firma podle mluvčího Ladislav Kříže zveřejňovat ani komentovat z důvodu dodržení korektnosti tendru.

„Pro nás by daleko lepší situace byla, kdyby v tendru pokračovali všichni tři uchazeči, ale bohužel se nemůžeme řídit jinak než podle zákona. Zákon nám v tomto případě zcela jednoznačně definuje, kdy musíme daného účastníka vyloučit, a to se v případě Arevy stalo,“ řekl Radiožurnálu Kříž.

Areva se ale nadále chce do tendru vrátit, podle svého prohlášení je totiž přesvědčená, že její nabídka splňuje zákonné požadavky. Využije proto všechny právní prostředky - prvním krokem bude odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025, vítěz tendru chce ČEZ vybrat v příštím roce.

Libor Procházka, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme