Areva podepíše memorandum o porozumění s více než desítkou českých firem

Boj o dostavbu Temelína se přiostřuje. Po americkém Westinghouse láká ke spolupráci české firmy i francouzská Areva. Dnes podepíše memorandum o porozumění s více než desítkou českých firem. Ty by tak mohly spolupracovat na případné dostavbě české jaderné elektrárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Filip Jandourek

„Podpisem ztvrdíme, že zúčastněné firmy mají dostatečnou kvalifikaci pro spolupráci na tak komplexních projektech, jako jsou konstrukce jaderných elektráren,“ řekl Radiožurnálu Thomas Epron, ředitel Arevy pro střední a východní Evropu.

Případná spolupráce se ale nemusí omezit jen na jadernou elektrárnu Temelín.

„Už v současnosti spolupracuje Areva s celou řadou českých firem. Třeba na nejmodernějších reaktorech EPR ve Francii, Finsku a Číně,“ uvedl Epron.

Francouzský jaderný gigant předpokládá, že do budoucna českých dodavatelů ještě přibude.

Areva není jediná

Podobné smlouvy už oficiálně podepsali i konkurenti: Arevy - americká společnost Westinghouse a konsorcium Škoda JS společně s firmami Atomstrojexport a Gidropress. I když v podmínkách výběrového řízení není výslovně uvedeno, že by vítěz měl spolupracovat s českými podniky, každému ze zájemců je jasné, že za to získá minimálně politické body. Proto všichni vážní uchazeči s českými subdodavateli jednají. I když samozřejmě hlavní zisk z dodávky bude mít zahraniční firma, která celou zakázku získá, patří k dobrému tónu dát příležitost i domácím podnikům.

Především půjde o stavební firmy. Například RosAtom už loni podepsal smlouvu s firmou Hochtief. Westinghouse zase podepsal smlouvu s Metrostavem. Ale na své si přijdou i strojírenské podniky. Například firma Vítkovice je tradičním dodavatelem zařízení pro jaderné elektrárny. I proto má podepsané smlouvy se všemi potenciálními vítězi. Samozřejmě s Arevou ji podepíše až dnes odpoledne, ale už potvrdila, že jsou předběžně dohodnuti.

Výběrové řízení o dostavbu Temelína už směřuje do rozhodující fáze. Uchazeči získali loni od provozovatele elektrárny - od společnosti ČEZ - zadávací dokumentaci. Teď se chystají předložit své nabídky - to by mělo být 2. července letošního roku. A vítěze bychom mohli znát příští rok. Jen dodám, že jde o dlouhodobou zakázku, protože pokud vše půjde hladce a rychle, mohly by třetí a čtvrtý blok Temelína začít vyrábět elektřinu v roce 2025 - alespoň podle současných předpokladů.

Objevily se spekulace, že by si mohl ČEZ dostavbu Temelína rozmyslet. Vvycházejí z toho, že ve světle současných událostí by se ČEZu nemusela taková investice vyplatit - hlavně když Německo a část Evropské unie deklarují odklon od jaderné energetiky a neví se, zda nebude ekonomicky jádro nevýhodné.

Jenže na druhou stranu Česká republika nemá moc na výběr - nemá přehršel jiných stabilních zdrojů pro výrobu elektřiny. Jde také o strategické rozhodnutí - a hlavním vlastníkem ČEZu je stát. Rozhodne on.

Jitka Hanžlová, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme