Argentina má splatit dluhy zbývajícím věřitelům. Může jí hrozit i bankrot

Argentina dostala nůž na krk. Do rohu ji zatlačil soud v New Yorku, který v letitém sporu s mezinárodními věřiteli rozhodl, že musí okamžitě vyrovnat všechny závazky i vůči zbylým věřitelům. Fakticky to znamená, že nejpozději do 15. prosince musí zaplatit více než 4,77 miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhopisy

Dluhopisy | Foto: Comstock Images

Soud už dříve rozhodl, že Argentina diskriminovala část věřitelů z roku 2001, protože závazky vyrovnala pouze vůči těm, kteří přistoupili na její návrh restrukturalizace. Soud zároveň Argentině zakázal platit ostatním věřitelům, dokud nesplní jeho příkaz.

Argentina podle prezidentky Cristiny Fernándezové peníze nezaplatí. Ministr hospodářství chce, aby se země odvolala k vyšším soudům, třeba až k nejvyššímu americkému soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických potížích Argentiny mluvil na Rádiu Česko zahraničně-politický analytik Radiožurnálu Milan Slezák

Pokud ale Argentina závazky nevyrovná, riskuje, že ji celý koloběh dluhů, včetně restrukturalizovaných čili zmenšených, dostane do potíží, protože se platí přes Bank of New York.

Ta je součástí americké justice. Pokud pak soudce nařídí, že Argentina musí zaplatit neztenčenou částku i ostatním věřitelům, bude velmi obtížené toto rozhodnutí obejít.

Argentina v prosinci 2001 vyhlásila bankrot. Zakládaly na něj vojenské vlády, které vládly v 70. a 80. letech a státní dluh zvýšily trojnásobně. V roce 2001 civilní vláda zjistila, že nemůže zaplatit pohledávky zahraničních věřitelů. Proto musela bankrot o objemu 95 miliard dolarů vyhlásit.

Závazky ohrožují i kariéru prezidentky

S 93 procenty věřitelů se dohodla na tom, že dostanou část peněz - ani ne třetinu – zpět v průběhu 30 let. Ale zbytek věřitelů se snaží získat zpátky všechno, a to nejen soudními cestami, ale třeba i zabavením majetku, jako byla výcviková loď.

Rozhodnutí soudu může mít velký dopad na politickou kariéru prezidentky Fernándezové, která se marně snažila o odklad. Může sice tvrdit, že dluhy neuznává a že jde o fondy supů, Argentina je však na světových půjčkách neustále závislá. Její dluh opět vzrostl a nyní obnáší 20 miliard dolarů. Kdyby věřitelé měli pocit, že s nimi Argentina nespolupracuje, mohl by přijít další bankrot.

Popularita prezidentky je nyní jen asi 30 procent, v zemi se organizují stávky, roste nezaměstnanost, ekonomice se nedaří jako před pár lety. Hrozba bankrotu by mohla být pro prezidentku v politice smrtící ranou.

Milan Slezák, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme