Argentina žádá o pomoc Mezinárodní měnový fond. Získat má až 50 miliard dolarů

Argentina uzavře dohodu s Mezinárodním měnovým fondem, a zřejmě tak získá tříletý úvěr ve výši až 50 miliard dolarů, tedy zhruba bilion korun. Dohodu ještě musí schválit správní rada fondu. O pomoc požádala tato třetí největší ekonomika Latinské Ameriky začátkem května, kdy se její měna propadla na rekordní minimum.

Buenos Aires Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinský prezident Mauricio Macri

Argentinský prezident Mauricio Macri | Foto: Agustin Marcarian | Zdroj: Reuters

Argentina sužovaná vleklou ekonomickou krizí se zavázala, že dá do pořádku své veřejné finance a pokusí se snížit dvojcifernou míru inflace, vyplývá z jejich společného čtvrtečního sdělení.

Vláda naznačila, že hodlá čerpat první tranši, ale na zbytek půjčky nahlíží jako na záložní finanční prostředky, uvádí Mezinárodní měnový fond.

Zlomové rozhodnutí argentinského prezidenta Mauricia Macriho požádat o pomoc fondu naráží v zemi na protesty, za chybný krok jej považuje 75 procent Argentinců. Mezinárodní měnový fond viní z finančního kolapsu země v letech 2001 až 2002, který připisují úsporným opatřením vnuceným zemi právě tímto fondem jako podmínku tehdejší půjčky.

Země byla následně nucena vyhlásit státní bankrot. Macri se naopak domnívá, že půjčka Argentině pomůže podobným dalším krizím zabránit.

Jedna z nejvyšších inflací na světě

Argentinu v posledních letech sužuje jedna z nejvyšších inflací na světě, která by letos mohla dosáhnout až 25 procent. Argentinské peso za poslední rok ztratilo zhruba čtvrtinu své hodnoty.

V rámci boje proti slabému kurzu domácí měny a vysoké inflaci zvýšila argentinská centrální banka v květnu základní úrokovou sazbu na 40 procent.

Země v současné době provádí pod vedením prezidenta Macriho tržně orientované hospodářské reformy. Macri je argentinským prezidentem od prosince 2015, kdy ukončil dvanáctiletou éru zvanou kirchnerismus. Během ní byl prezidentem Néstor Kirchner a poté osm let jeho manželka Fernándezová, kteří oba tíhli k levicové politice a zvyšovali sociální výdaje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme