Argentina se po 15 letech vrátila na trh dluhopisů, a to v triumfálním stylu

Argentina se po 15 letech vrátila na mezinárodní trh s cennými papíry. Rovnou ve velkém stylu. Prodejem státních dluhopisů země získala mnohem víc peněz, než se čekalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adelmo Gabbi (vpravo), šéf burzy v Buenos Aires (archivní foto)

Adelmo Gabbi (vpravo), šéf burzy v Buenos Aires (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Za prodej státních dluhopisů Argentina totiž dostala v přepočtu 16,5 miliardy dolarů, to je asi 383 miliard korun. To je jeden z historicky nejvyšších výnosů státu, která má rozvíjející se tržní ekonomiku.

Investoři si navíc objednali dluhopisy za dalších 69 miliard dolarů, což je čtyřnásobně více, než se prodalo.

Jak řekl ministr financí Alfonso Prat-Gay, Buenos Aires tyto peníze použije na splacení zbylých dluhů, nastartování ekonomiky a zkrocení vysoké inflace.

Ta byla jedna z nejvyšších na světě, protože si vláda nemohla půjčovat na trzích, a proto se jednoduše spoléhala na tištění peněz.

K půjčkám se země nemohla dostat kvůli finančním problémům, ve kterých Argentina byla na začátku minulého desetiletí. V roce 2002 země vyhlásila vůbec největší státní bankrot v dějinách.

Její věřitelé tehdy přišli o dvě třetiny peněz, které jim Argentina dlužila. Část investorů se nehodlala smířit s novou situací a začala se soudit. Vleklé spory tehdy nakonec skončily vyloučením země z kapitálových trhů.

mkp, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme