Argentinský trh je pro české podnikatele stále zajímavější

Nejen na poli sportovním se dnes potkají Češi s Argentinci. Mimo tenisu je čeká také česko-argentinské obchodní fórum. Jihoamerická země chce podle odborníků přilákat více investorů. Jednou z možností jsou právě české podniky, které Argentinu začínají znovu objevovat. A mají na co navázat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Buenos Aires se stmívá a v tančírnách se začíná probouzet život

V Buenos Aires se stmívá a v tančírnách se začíná probouzet život | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Firmy se zajímají hlavně o cestovní ruch, dopravu nebo kulturu, otevírají se ale také příležitosti v tradičním strojírenství.

Argentina má například zájem o české obráběcí stroje. Poptávka je i po technologiích spojených s biopalivy. Země má také jaderné elektrárny, což české firmy dobře znají. Argentinci slyší i na jméno Jawa.

„Je to překvapení, ale Jawa je v Argentině synonymum pro motocykl. A týnecká Jawa stále vyrábí a dodává do Argentiny své produkty,“ potvrzuje Milan Harmáček, který zastupuje ministerstvo průmyslu a obchodu přímo v Buenos Aires.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jan Beneš přiblížil obchodní styky mezi Českou republikou a Argentinou

Díky dodávkám významných investičních celků patřila Argentina k předním hospodářským partnerům bývalého Československa v Latinské Americe.

V uplynulých 10 letech se pak podle portálu BusinessInfo zvýšila obchodní výměna České republiky s Argentinou téměř pětinásobně.

Loni se ale kvůli argentinským ochranářským opatřením obrat meziročně propadl o více než 13 procent. Argentina ale stále zůstává třetím největším partnerem České republiky v regionu Latinské Ameriky. Před ní jsou Mexiko a Brazílie.

Měl by se zvýšit vývoz do Argentiny

Podle Milana Harmáčka není pro české firmy vstup na argentinský trh jednoduchý. Platí tam jiná pravidla, než na která mohou být podnikatelé zvyklí. Firmám se v Argentině ale zatím většinou daří.

„Chce to čas, úsilí, samozřejmě peníze, ale jsou úspěšné české firmy v Argentině. Jako třeba Vítkovice, ložiska ZKL, Jawa, obráběcí stroje TOS Varnsdorf, Česká zbrojovka se svými pistolemi a další,“ vysvětluje.

Teď záleží na tom, jak se povede argentinské ekonomice. Loni hospodářství rostlo o necelá dvě procenta, letos se má argentinské HDP podle odhadů Mezinárodního měnového fondu zvýšit o více než tři procenta.

Argentina také patří mezi 25 zemí, kam by měla Česká republika v příštích letech výrazněji vyvážet. Počítá s tím proexportní strategie, kterou loni schválila vláda Petra Nečase.

Jan Beneš, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme