Víceúčelové, nebo bojové? Armáda vybírá ze dvou nabídek na dodávku vrtulníků z USA

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v pondělí převzal od amerického velvyslance v Praze Stephena Kinga dvě nabídky na dodávku 12 vrtulníků, o něž má česká armáda zájem. Varianty vycházejí na 13,2 miliardy a 14,5 miliardy korun, informovalo ministerstvo obrany v tiskové zprávě. Komise složená ze zástupců ministerstva a armády rozhodne, kterou nabídku upřednostní. Metnar dříve řekl, že očekává podpis smlouvy do konce roku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrtulník UH-60M Black Hawk. Ilustrační foto.

Jedna z nabídek Američanů: 12 kusů vrtulníků UH-60M Black Hawk za 13,2 miliardy korun. (ilustrační foto) | Foto: Tyrone Siu | Zdroj: Reuters

Zatímco se v minulosti předpokládalo, že ministerstvo obrany nakoupí pouze víceúčelové stroje, nyní je ve hře i možnost, že část vrtulníků bude víceúčelových a část bojových. Američané nabídli buď 12 kusů vrtulníků UH-60M Black Hawk za 13,2 miliardy korun, druhá možnost sestává z osmi vrtulníků UH-1Y Venom a čtyř kusů bojových AH-1Z Viper v celkové hodnotě 14,5 miliardy.

Armáda dostane 62 nových vozidel Titus. Obrana podepsala smlouvu za víc než šest miliard

Číst článek

Pondělí předání smlouvy bylo očekávaným krokem poté, co se v květnu proti vývozu vrtulníků pro českou armádu v zákonné lhůtě nepostavil Kongres Spojených států. „Převzali jsme dnes oficiálně dvě nabídky. Komise složená ze zástupců ministerstva a armády nyní bude mít za úkol je posoudit, vyhodnotit a doporučit závěry,“ uvedl v pondělní tiskové zprávě Metnar.

Náměstek ministra pro řízení Sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha dodal, že nabídky nespočívají jen v dodávce vrtulníků. „Zahrnují celý systém, tedy vybavení zbraňovými systémy, munici, údržbu, zaškolení a výcvik,“ řekl.

Spolupráce s LOM Praha

Víceúčelové helikoptéry UH-1Y Venom a bojové vrtulníky AH-1Z Viper v pondělí v pražském hotelu Marriott novinářům představil Robert Hastings ze společnosti Bell. Uvedl, že jsou z 85 procent konstrukčně shodné. Jejich současné využívání tak snižuje logistické i další náklady, provoz platforem dvou různých vrtulníků je pak oproti normálu asi o 35 procent levnější.

Komunistům se nelíbí chystaný nákup vrtulníků od USA. Plány podle Filipa můžou ohrozit podporu vládě

Číst článek

Vzhledem k výrazné shodě strojů UH-1Y Venom a AH-1Z Viper je podle Hastingse nutné vlastnit méně náhradních dílů, znamená to také jednotnější výcvik pozemního personálu a pilotů. Vrtulníky jsou bohatě ověřeny v bojových misích americké námořní pěchoty, nakoupily je i Pákistán či Bahrajn, doplnil Hastings. Helikoptéry jsou podle něj zkonstruované tak, aby po dlouhou dobu sloužily na moři na lodích. Jsou tedy odolné vůči působení počasí a nekorodují, uvedl Hastings.

UH-1Y Venom se využívá pro transport vojáků, slouží pro dodávky zbraní a dalších záležitostí pro pozemní jednotky. AH-1Z Viper je přímo vyvinut pro souboj ve vzduchu. Hastings doplnil, že firma Bell v souvislosti s vrtulníky jedná o spolupráci se státním podnikem LOM Praha.

Mezivládní dohoda je podle českého ministerstva obrany garancí bezpečnosti a transparentnosti a umožní kromě dodání techniky i širší vojenskou spolupráci. Zaručuje dodávky za stejných finančních podmínek jako v případě akvizic pro americkou armádu.

Nákup v posledních dnech kritizoval šéf KSČM Vojtěch Filip. Podle něj jsou helikoptéry předražené, vadí mu i přesunutí výroby z Aera Vodochody. Případný nákup ovlivní postoj komunistů k další podpoře menšinové vlády ANO a ČSSD, řekl Filip Radiožurnálu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme