Armáda ještě nezačala přebírat letouny L-159

Dodávky nových podzvukových letounů L-159 z Aera Vodochody českému vojenskému letectvu se čím dál více zpožďují. Podle dřívějších odhadů měla armáda zahájit přejímku letounů 20. října, zatím se tak ale nestalo. Podle náčelníkan generálního štábu české armády Jiřího Šedivého ještě nebyly dořešeny veškeré otázky spojené s dokumentací a logistikou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šedivý nechtěl odhadovat, kdy začne Aero nové letouny armádě předávat. „Myslím si, že už jsme skutečně v poslední fázi jednání s Aerem Vodochody a že by to nemělo být v nějaké daleké budoucnosti,“ řekl generál. Armáda měla letos získat od Aera Vodochody 21 strojů L-159, do konce roku jich zřejmě převezme pouze 15. Projekt L-159 má přitom více než roční zpoždění, to se navíc zvětšilo po zářijovém nouzovém přistání zkušebního stroje L-159, které způsobila závada na výstupní trysce.

Hlavním problémem, kterému bude armáda čelit v příštím roce, je financování dodávek letounů - podle některých odhadů stouplo z více než 30 miliard na bezmála 50 miliard korun.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme