Armádní zakázka na nové transportéry má další překážky

Smlouvy o dodávce obrněných transportérů a kompenzačních offsetových programech podepíše ministerstvo obrany s rakouskou zbrojovkou Steyr nejdříve v květnu. Ministerstvo přitom dlouho ujišťovalo, že historicky největší armádní zakázku za 23,6 miliard korun uzavře ještě tento měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steyr a Patria (dole)

Steyr a Patria (dole) | Zdroj: ČTK

Neúspěšná finská společnost Patria podá v nejbližších dnech rozklad proti rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten stížnost Finů ve středu zamítl, protože zakázka je podle něj strategická, takže se na ní nevztahuje zákon o zadávání veřejných zakázek.

Teď se ale jejich námitkami bude muset zabývat znovu. "U mě ta věc bude definitivně ukončena někdy během pěti šesti týdnů od okamžiku, kdy obdržíme rozklad, který dosud nemáme," řekl šéf úřadu Martin Pecina.

Pecina tvrdí, že bez ohledu na rozhodnutí Patrie může ministerstvo smlouvy se Steyrem podepsat, protože podání rozkladu prý nemá odkladný účinek. V kopii středečního rozhodnutí Pecinova úřadu, který má Radiožurnál k dispozici, ale jeho náměstkyně Jindřiška Koblihová píše, že pokud Finové podají rozklad do 15 dnů, odkladný účinek tento krok mít bude.

Mluvčí resortu obrany Andrej Čírtek zdůrazňuje, že nyní záleží především na právní čistotě chystaného kontraktu. "Přesun podpisu na květen je pravděpodobný. Jednou podmínkou podpisu je definitivní rozhodnutí ÚOHS, druhou podmínkou je seznámit s obsahem návrhu smlouvy poslance výboru pro obranu a bezpečnost," uvedl mluvčí.

Antimonopolní úřad ve svém rozhodnutí píše, že zakázku zadalo ministerstvo transparentním a nediskriminačním postupem a že Patrie jejím rozporováním účelově zneužívá právo. Finská zbrojovka je ale přesvědčena o opaku a chce využít veškeré dostupné právní nástroje v rámci České republiky i Evropské unie. Kromě žaloby na resort obrany by tak celý spor mohl skončit až u mezinárodní arbitráže.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme