Asie se obává vlivů evropské ‚ratingové bouře‘

Bouře způsobená pátečním hromadným snížením evropských ratingů ještě neutichla a agentura S&P varuje, že jsou na řadě asijské a tichomořské státy. Ty by mohly doplatit na rostoucí rizika na globálních trzích a s tím spojenou zvyšující se neochotu investorů půjčovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka stock.xchng

Stejně tak mnohé z nich může zasáhnout očekávaný propad poptávky po jejich zboží v krizí zmítané Evropě. Nejen proto teď dění v Asii sleduje Petr Janský vyučující na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Ekonomiky jsou v tuto chvíli na těsno provázané. Pokud má problémy jedna větší, mají problémy všechny. Tuto logiku použila S&P v případě Asie. „Určitě to platí pro celý svět. Provázanost ekonomiky, globalizace, je s námi denně. Ale není to jen negativní zkušenost,“ připustil Janský. „Nesmíme zapomínat na pozitivní aspekty.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Janský z Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ve Světě o deváté

„Rozrůzněnost je důležitá a je to důležité i pro Českou republiku, aby nebyla házena d jednoho pytle, což jsme například viděli před 15 lety, kdy se k nám v roce 1997 navalily problémy z asijských zemí. Jsou tady určitě země, které jsou stabilnější než ostatní.“ Za takové pak označil Například Norsko a Německo.

„Budoucí věřitelé německé vlády dokonce platili za možnost jí půjčit, negativní výnosy z těchto dluhopisů vypovídají o důvěře finančních trhů německé vládě a o dobré kondici německé ekonomiky,“ připomněl Janský.

Zakladatelé eura se zhruba před 20 lety shodli, že budou převažovat pozitivní vlivy. „Že společná evropská měna bude mít dobrý dopad na ekonomiky Řecka, Itálie, Portugalsko a další slabší ekonomiky tehdejšího EHS. Ale, jak vidíme, dnes by většina lidí s tímto úsudkem nesouhlasila,“ zdůraznil Petr Janský.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme