Asie vyprodává akcie, očekává se další panika na trzích

Volný pád na globálních trzích pokračuje, všechny tři hlavní americké akciové indexy v noci zavřely s výraznými ztrátami. Dow Jones nahlásil šestou největší v historii. Asie na to po ránu navázala dalšími výprodeji, Japonsko například ztrácelo přes 3 procenta, Korea celých 9 procent. Ceny komodit včetně ropy padají. Aktiva považovaná za bezpečné přístavy, mezi něž patří i zlato, naopak posilují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asijské trhy, burzy, burza

Asijské trhy, burzy, burza | Zdroj: Reuters

Asijské trhy jsou závislé na vyspělých trzích, kde se nedá vývoj úplně předpovídat. Vzhledem k nervozitě až panice, která zde panuje, se dá očekávat kolísání i během dnešního obchodování, míní analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

V Americe se pod tlak dostaly zejména banky, bankovní index KBW ztratil bezmála 11 procent. Týká se to především Bank of America, která navíc čelí miliardovým žalobám svých bývalých obchodních partnerů kvůli nedořešeným záležitostem z hypoteční krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Partners Aleš Tůma rozebírá ve Světě o osmé situaci na světových trzích

„Náhlá apokalyptická krize, jako byla na podzim 2008, kdy se banky naprosto zastavily, nehrozí. Obavy z recese jsou vlastně paradoxní. Ve všech ekonomických učebnicích se uvádí, že když musí vláda šetřit, snižuje ekonomický růst. Myslím si, že je to nesmysl, tomu dnes věří už jen Paul Krugman, hlavní fanoušek prezidenta Obamy. V dlouhodobém horizontu vytlačují vládní výdaje soukromé výdaje a nepřispívají k ekonomickému růstu. Investoři se bojí recese, ale přitom to, co se děje, je přirozené přizpůsobení ekonomiky a nějaké nutné reformy,“ tvrdí Tůma.

Pro zlepšení situace by prý politici udělali nejlépe, kdyby mlčeli: „Jakmile něco nějaký evropský politik řekne, trhy jedou dolů. A bylo by dobré, kdyby konečně začali něco dělat, tedy nějaké kredibilní reformy, k čemuž není vůle a ani moc času.“

Česko je považováno za bezpečný přístav

Ropa se v noci dostala na úroveň 80 dolarů za barel. Podle Tůmy má prostor i pro další propad a je jen otázkou času, jak zareagují provozovatelé čerpacích stanic.

„Pokles cen komodit je také jeden ze způsobů, jak se ekonomika přizpůsobuje situaci. Zase proto, že je to napsané v ekonomických učebnicích, má spousta ekonomů panický strach z poklesu cen a tvrdí, že ekonomika potřebuje pro zdravý růst mírnou inflaci. To je nesmysl,“ upozorňuje.

Také české akcie jsou pod tlakem, pražská burza včera padala pod 6 procent. Tůma však ubezpečuje, že Česká republika je v poslední době považována za bezpečný přístav díky relativně nízké zadluženosti: „Koncem minulého týdne agentura Moody´s potvrdila rating, takže nějakou výraznou paniku na koruně bych neočekával.“

O minimalizaci ztrát způsobených současnou situací se mohou pokusit i drobní investoři. „Často naskakují pozdě a prodávají až ve chvíli, kdy se ukáže dno trhu. Kdo si věří, že to dokáže správně načasovat, může se pokusit naopak na dně nakupovat,“ radí Tůma.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme