Asijské akcie prudce klesly, navázaly na USA i Evropu

Globální akciové trhy krvácejí. Kvůli obavám ze zpomalení klíčových ekonomik světa a stupňujícím se problémům v eurozóně v červených skončila včera Evropa, v noci na dnešek Amerika a dnes po ránu se v nich ocitla i Asie. Tam klíčové indexy hlásily až pětiprocentní ztráty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza, trhy, akcie, propad

Burza, trhy, akcie, propad

Obavy investorů přitom dobře ilustruje takzvaný index strachu VIX, který posílil o 35 procent, tedy nejvíce od února roku 2007.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na akciových trzích okomentoval na Rádiu Česko Petr Zajíc ze společnosti Pioneer Investment

Zakladatel Economic Time Bond Fund Enzio Von Pfeil dokonce dnes ráno na stanici CNBC prohlásil: Vítejte v čase panických výprodejů. vítejte v čase chaosu.

„Když se podíváme na přehled indexů, je to od začátku do konce všechno červené a nejnižší hodnota poklesu jsou tři procenta, tak to jako čas panických výprodejů vypadá. Čas chaosu, k tomu máme ještě daleko,“ okomentoval situaci Petr Zajíc ze společnosti Pioneer Investment.

O kolik ještě trhy přijdou, než znovu najdou pevnou půdu pod nohama, je podle něj těžké odhadovat.

„Pokud budou přicházet o dalším zpomalování ekonomického růstu a pokračujících problémech s řešením dluhové krize a podobně, tak se dalším poklesům neubráníme. Na druhou stranu tady pořád je docela atraktivní ocenění akciových trhů, vysoké dividendové výnosy, firmy mají spoustu hotovosti, takže tyto dva faktory mezi sebou budou bojovat a patrně místo klidnějšího léta můžeme vidět volatilnější léto,“ míní Zajíc.

Kromě zlata, které nyní dosahuje historických úrovní, se nyní jeví jako bezpečná investice některé dluhopisy. „Český stát si vede poměrně dobře, takže české státní dluhopisy mohou být alternativou,“ doporučuje ekonom.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme