Asijské akciové indexy nepatrně rostou. Reagují tak na výsledky eurosummitu

Asijské akciové indexy po ránu hlásily jen nepatrný růst; euro bylo pod tlakem. Trhy tak reagovaly na nepřesvědčivé výsledky včerejšího eurosummitu a na pokračující diskuze o částečném oddlužení Řecka. Ani jedno přes velké naděje dosud nenabídlo konečné řešení. Evropští lídři se sice dohodli na urychleném postavení trvalého záchranného valu, jinak se ale potvrdilo, že se jim jen obtížně hledá rozumný kompromis mezi úsporami a potřebou stimulovat ekonomiku. Podobně se kompromis nedaří najít ani soukromým věřitelům Řecka a zástupcům Atén.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asijské trhy hlásí lehce nepatrný růst

Asijské trhy hlásí lehce nepatrný růst | Zdroj: Reuters

Stále více expertů říká, že je evropské summity přestávají zajímat. Nabízejí totiž jen hodně slov a málo akce. Podle ekonoma České spořitelny Luboše Mokráše přináší ale každý evropský summit důležité posuny.

„Možná to, že je summity přestávají zajímat vyplývá z toho, že přeceňovali jejich krátkodobé dopady. Summity mají dopady hlavně dlouhodobé, protože určují dlouhodobou strategii. Z toho hlediska jsou jednoznačně velmi důležité a zajímavé.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl ekonom České spořitelny Luboš Mokráš

Česko se k dohodě o rozpočtové odpovědnosti zřejmě nepřipojí. Na trhy by tato informace ale podle Mokráše neměla mít zásadní dopad.

„Určitou informaci to poskytuje, ale rozhodně bych to nepřeceňoval, protože sám premiér Nečas řekl, že Česko potom, co dohodu zhodnotí, se může kdykoliv později připojit. Myslím si, že zásadní dopad to mít nebude.“

Dohoda o rozpočtové odpovědnosti navíc nemusí být dostatečnou pákou na utrácející státy.

„Záleží, jaké budou přesné detaily a jak bude dohoda dodržována. Původní dohoda dodržována nebyla a Maastrichtská kritéria byla porušována. Pokud by se podařilo zařídit mechanismy tak, aby dohoda dodržována byla, tak by přispěla ke stabilitě eurozóny," říká Mokráš.

Dalším z konkrétních výstupů summitu je takzvaný ochranný val - záchranný fond známý jako ESM, který má být postaven už v červenci, tedy o rok dříve. Tato novinka podle Mokráše přispěje ke zklidnění trhů, ale nebude mít zásadní dopad:

„Jednak tato informace byla známa předem, jednak objem tohoto fondu pravděpodobně není dostatečný na to, aby zastavil paniku v případě, že by byly postiženy největší státy eurozóny jako je Španělsko a Itálie."

Řecko se stále nedohodlo s věřiteli

Nervozita teď roste i kvůli tomu, že se zástupci Atén a věřitelé Řecka nemohou dohodnout na detailech dohody, která by vedla k odpuštění části dluhů Řecka.

„Většina trhů počítá s tím, že dohoda bude na poslední chvíli uzavřena. Jedině v případu, že by nečekaně došlo ke kolapsu Řecka a jeho defaultu, tak to může vzbudit nervozitu a znepokojení,“ říká Mokráš.

Bude Portugalsko potřebovat další pomoc?

Rostoucí napětí na trhu poznamenalo i Portugalsko. Výnosy z jeho dluhopisů se dostaly na nejvyšší úroveň za dobu existence eurozóny. Portugalsko už evropskou pomoc dostalo a muselo by podobně jako Řecko dostat druhé kolo pomoci.

„Problém Řecka je dlouhodobý a hlavně strukturální. Řecko nemá příliš předpoklady ze současné situace k růstu, a to problematizuje splácení jeho dluhu. Řecko bude problémem pro Evropu pravděpodobně dlouhodobě,“ dodává Mokráš.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme