Asijské hutě pravděpodobně zdraží své výrobky kvůli drahé rudě

Klíčové asijské hutě souhlasí s rekordním navýšením cen železné rudy, kterou kupují od největších důlních společností světa. Hutě tak ve druhém čtvrtletí budou platit 110 až 120 dolarů za tunu rudy což oproti loňsku znamená zdražení o 90 až 100 procent. Zároveň se obě skupiny dohodly na ukončení mechanismu, podle kterého rudu posledních padesát let oceňovaly. Namísto domluvené výkupní ceny na celý rok tak od teď platí, že se ceny budou stanovovat čtvrtletně. Navíc budou brát v potaz cenu rudy na trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: ArcelorMittal Ostrava

„Železnou rudu dnes těží hlavně tři největší producenti z Austrálie a Brazílie. Dohoda japonských a korejských hutí s brazilskou těžařskou firmou by měla prozatím ovlivnit právě jen japonské a korejské producenty oceli. V Asii se ale vyrobí 65 procent oceli a velkým hráčem na trhu je Čína, důležité tedy bude, jak se zachová čínský trh,“ říká ředitel českého Hutnického svazu Jaroslav Raab.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji světového hutního průmyslu mluvil na Rádiu Česko ředitel českého Hutnického svazu Jaroslav Raab.

V České republice se nachází šest vysokých pecí, čtyři v Ostravě a dvě v Třineckých železárnách.

„Zhruba dvě třetiny světové oceli jsou vyráběny rudným systémem, tedy v integrovaných závodech, kde je ruda zpracovávána ve vysokých pecích. Jedna třetina světové výroby oceli je vyráběna v elektrických obloukových pecích, tedy přímo ze šrotu. Náklady na rudu přitom tvoří přibližně 40 procent výrobních nákladů na ocel,“ pokračuje Raab.

Podle něj si producenti oceli pravděpodobně nebudou moci dovolit promítnout veškeré navýšení vstupních nákladů do výstupní ceny.

„Jde o to, aby čeští, ale i evropští producenti oceli produkovali takové výrobky, aby v těžkém konkurenčním boji, který na světových trzích panuje, obstáli,“ dodává ředitel českého Hutnického svazu Jaroslav Raab.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme