Asijské země dají na boj s finanční krizí 80 miliard dolarů

Země východní a jihovýchodní Asie vytvoří fond na boj proti finanční krizi. Přispějí do něj 80 miliardami dolarů. Dohodli se na tom představitelé tohoto regionu v rámci 7. euro-asijského summitu, který se koná v Pekingu. Představitelé 43 zemí Evropy a Asie hledají způsob, jak společně čelit globální finanční krizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chu Ťin-tao a Nicolas Sarkozy

Chu Ťin-tao a Nicolas Sarkozy | Zdroj: ČTK

Čína, Jižní Korea a Japonsko vytvoří fond ve výši 80 miliard dolarů společně se Sdružením zemí jihovýchodní Asie - ASEAN. Peking, Soul a Tokio poskytnou 80 procent z celkové částky, tedy 64 miliard dolarů, zbývajících 16 miliard pak deset států ASEANu. Fond vznikne nejpozději do června příštího roku.

Podle expertů je ale Asie na současnou krizi lépe připravena než Evropa či Spojené státy. Přesto dnes francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země předsedá EU, vyzval k tomu, aby se jí společně postavil celý svět. Sarkozy nadnesl i otázku dodržování lidských práv, aniž však zmínil často kritizovanou hostitelskou Čínu.

Summit je i možností pro bilaterální jednání; například schůzka čínského prezidenta Chu Ťin-taa se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou potvrdila zlepšení vztahů mezi Pekingem a Berlínem po jejich ochlazení následkem loňské schůzky Merkelové s dalajlámou. Japonsko a Čína se zase dohodly, že zřídí horkou telefonní linku.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme