Aténám docházejí peníze na státní správu. Usilují o další úvěr

Řecko se snaží získat překlenovací úvěr, aby mělo peníze na pokrytí státních výdajů do konce září. Pomoci by měli zahraniční věřitelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropolis, Atény

Akropolis, Atény | Foto: Fotobanka stock.xchng, Vangelis Thomaidis

O snaze Řecka získat překlenovací úvěr řekl agentuře Reuters zdroj z tamního ministerstva financí. Podle něj se proto Atény chtějí obrátit na své zahraniční věřitele.

Řecku hrozí, že mu už v nadcházejících týdnech dojdou peníze na správu státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci Řecku mluvil v Ozvěnách dne analytik České spořitelny pro evropské záležitosti Petr Zahradník

Atény přitom hledají další miliardové úspory. Ministr financí Jannis Sturnaras se během příštích dnů musí s kolegy z vlády dohodnout na tom, kde v příštích dvou letech ušetřit více než 11 miliard eur.

Tyto peníze musí země uspořit na základě záchranného plánu dohodnutého s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem.

Škrtat by se mělo v nejvyšších důchodech. Vláda prý uvažuje o tom, že maximální výše důchodu bude 2400 eur měsíčně. Budou také významně omezeny platy nejvyšších státních úředníků a zrušeny některé státní organizace.

Proti dalším úporným opatřením jsou ale skoro tři čtvrtiny Řeků. Vláda by podle nich měla s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem vyjednat zmírnění podmínek záchranných půjček.

Lidé na tom trvají, i kdyby takový krok zvýšil pravděpodobnost odchodu země z eurozóny. Vyplývá to z průzkumu pro řecký anglicky psaný deník Real News.

Za Řecko má smysl bojovat

Analytik České spořitelny pro evropské záležitosti Petr Zahradník uvedl, že pokud by se zpráva o úsilí Atén o překlenovací úvěr potvrdila, mohlo by to znamenat, že se řecká ekonomická situace v mezičase, než Řecko obdrželo druhou tranši, zhoršila.

Euro. Ilustrační foto | Foto: European Commission Audiovisual service

„Druhá věc by byla, že by ta standardní pomoc Řeku byla založena na ne zcela realistických předpokladech. V každém případě je to komplikace.“

Atény navštíví během několika dnů vyslanci zahraničních věřitelů. Mají zhodnotit, jak plní Řecko podmínky další pomoci.

Podle Zahradníka je však vyřešení dluhové krize v řeckém případě na dekády. „Každé posunutí kormidla vstřícným směrem, který by ponechal Řecko v lůně EU, je pozitivním rysem. Dopady na řeckou ekonomiku ale budou trvat dlouho.“

Podle odhadů EU i MMF se momentálně ekonomická situace Řecka spíš zhoršuje. Jak z hlediska výkonnosti, tak i nezaměstnanosti „Přesto stojí za Řecko bojovat a zachránit ho,“ zdůraznil Zahradník.

Milan Kopp, Zdenka Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme