Aukce o kmitočty LTE začíná, soutěží pět zájemců

Pět zájemců soutěží o kmitočty pro rychlé mobilní sítě LTE. Získá je ten, kdo za ně dá více peněz. Český telekomunikační úřad očekává, že by aukce mohla skončit do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto)

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zkratka LTE označuje technologie určené pro vysokorychlostní internet v mobilních sítích. Spadají do standardu 3G, ale jejich vyšší úroveň je už plnohodnotné 4G.

Mobilní datové technologie mají dosud některé nevýhody. Jsou drahé, nedokážou přenést dostatečně velký objem dat a problémem může být nestabilita sítě. To všechno v LTE odpadá a mohou konkurovat pevné síti ADSL.

Český telekomunikační úřad draží celkem 40 bloků frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz.

Souhrnná vyvolávací cena je 8,7 miliardy korun, stát ale očekává, že se výnos z aukce vyšplhá na deset miliard korun, s touto sumou už také počítá návrh státního rozpočtu na příští rok.

Vysokorychlostní internet LTE | Foto: Michal Jindra

V aukci přihazují stávající operátoři T-Mobile, Telefónica a Vodafone a dva zájemci o vstup na trh - Sazka Communications ze skupiny KKCG Karla Komárka a Revolution Mobile. Tato firma vznikla přejmenováním PPF Mobile Services po jejím prodeji řediteli Tomáši Budníkovi.

Několik stížností

Samotná PPF se rozhodla aukce neúčastnit kvůli koupi Telefóniky. Aukci provázelo několik stížností na její podmínky, mimo jiné i kvůli prodeji Telefóniky do rukou PPF. Na to reagoval mluvčí ČTÚ Martin Drtina:

„Prodej Telefóniky sám o sobě aukci ovlivnit nemůže. Teléfonica jako účastník aukce má do sedmi dnů povinnost Českému telekomunikačnímu úřadu oznámit jakoukoli změnu své vlastnické struktury.“

Někteří současní operátoři také napadli rozhodnutí ČTÚ vyčlenit pro nové zájemce o vstup na trh část frekvencí v pásmu 800 MHz, protože je nejlukrativnější a umožňuje efektivně pokrýt velké území.

Aukce je elektronická, její účastníci mohou přihazovat vždy pět procent vyvolávací ceny. Každý den je naplánováno osm aukčních kol. Každé kolo aukční systém vyhodnotí a pošle účastníkům zprávu o jeho výsledku.

Počet aukčních kol a tím i délka aukce závisí na aktivitě účastníků. Dražba končí podle pravidel ve chvíli, kdy se vyrovná nabídka s poptávkou, a budou splněny další podmínky. Český telekomunikační úřad přidělí vydražené kmitočty na začátku příštího roku.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jaroslav Skalický, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme