Aukční síň Sotheby's hlásí ztrátu, její akcie oslabují

Newyorská aukční síň Sotheby's má ztrátu 11 milionů dolarů. A to za poslední čtvrtletí loňského roku. Za propadem stojí upadající zájem o umělecké předměty nejen v Asii, ale i Velké Británii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aukční síň Sotheby´s

Aukční síň Sotheby´s | Foto: Marián Vojtek | Zdroj: Český rozhlas

Kromě zmíněného menšího zájmu o umělecké předměty stojí za propadem i odchod zkušených znalců. A právě to teď ztěžuje souboj Sotheby's s konkurencí, třeba s největším rivalem Christie's. Tato aukční síň totiž expanduje navzdory slabšímu zájmu v Asii.

V porovnání se stejným obdobím, tedy posledním čtvrtletím roku 2014, má aukční síň Sotheby‘s propad o 85 milionů. Předloni totiž ještě vydělala 74 milionů amerických dolarů.

Menší počet dražitelů se odráží i v ceně akcií firmy. Pokles trvá už dva roky a za tuto dobu ztratily už dvě třetiny své hodnoty. Jejich cena je tak nejnižší za posledních 7 let, tedy od doby, kdy obchod s uměním zasáhla hospodářská krize.

Rekordní aukce patří minulosti - zatím

Edvard Munch, Výkřik, 1893 | Foto: The National Gallery, Oslo, Norway

V roce 2012 vydražila aukční síň známý obraz Výkřik od Edvarda Muncha za 120 milionů amerických dolarů.

O rok později pak nový zájemce zaplatil 105 milionů dolarů za černobílý obraz Andyho Warhola s názvem Silver Car Crash, který zobrazuje následky autonehody.

Obraz Pabla Picasa Chlapec s dýmkou v roce 2004 vydražili za 104 miliony dolarů.

V newyorské aukční síni loni v listopadu vydražili i snímek české umělce, a to za v přepočtu 360 tisíc korun. Byla to Krajina Josefa Saudka.

V Česku zájem investice do umění roste

Jen loni za umělecké předměty sběratelé a investoři v tuzemských aukčních síních utratili 926 milionů korun. To je asi o 70 milionů víc než rok předtím. Nejčastěji to byli ti, kteří nakupují umění jako investici.

mkp, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme