Australan Wright přiznal, že je zakladatelem virtuální měny bitcoin

Tvůrcem kybernetické měny bitcoin je pětačtyřicetiletý australský podnikatel Craig Wright. Přiznal se v rozhovoru pro BBC a poskytl i důkazy. Nejspíš tak končí dlouhé roky spekulací o tom, kdo s originálním nápadem digitálního peněžního systému přišel. Doposud tvůrce vystupoval pod jménem Satoši Nakamoto.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

Wright doufá, že zveřejněním své totožnosti ukončí spekulace tisku o identitě Nakamoty. Jeho podíl na vynálezu potvrdili také hlavní členové komunity kolem bitcoinu a hlavní vývojový tým.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pochybnosti o autorovi virtuální měny bitcoin vyjadřuje investiční bankéř Ondřej Jonáš

Týdeník The Economist ale důkazy o pravosti autora prý zcela nepřesvědčily. Proč přetrvávají pochybnosti, vysvětluje investiční bankéř Ondřej Jonáš.

„Důkazy, které předložil, to znamená některé šifrovací kódy z původní doby po roce 2008, ukazují, že to jsou už veřejné kódy, které jsou jen potvrzením některých transakcí a nikoliv klíče k prvním bitcoinům,“ popisuje.

O Craigu Wrightovi jako autoru bitcoinů se mluvilo už v prosinci, podnikatel ale odmítl spekulace komentovat.

Platební systém i bitcoin samotný se představil v roce 2008, publikoval ho tehdy pseudonym Satoši Nakamoto. Od roku 2009 tiskne jednotky bitcoinu automaticky síť počítačů podle softwaru.

„Je to technologie, do které mnoho společností investuje, jen za poslední rok přes bilion dolarů. Myšlenka, která se skrývá pod bitcoinem, bude mít uplatnění v mnoha odvětvích,“ myslí si Ondřej Jonáš.

Software je nastaven tak, že uvolňuje nové mince stabilním, ale stále pomalejším tempem. A úplně se zastaví, až jich bude 21 milionů.

Původně se měna používala při počítačových hrách, postupně o ně ale rostl zájem a začalo se s nimi obchodovat.

Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme