Austrálii hrozí rozsáhlá hypoteční krize. Ceny nemovitostí meziročně spadly skoro o pět procent

Australané se obávají hypoteční krize. Ceny nemovitostí tam padají nejrychleji za posledních deset let. Klesající tendence se týká celé země. V roce 2018 se na národní úrovni snížily ceny nemovitostí o téměř pět procent. Pokud se situace nestabilizuje, může podle odborníků vzniknout krize obdobná té z roku 2008. Tématu se věnuje Radiožurnál.

Canberra Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům (ilustrační foto)

Majitelům nemovitostí s klesající cenou hrozí, že se jejich hypotéky dostanou do záporných hodnot. (ilustrační foto) | Zdroj: pixabay.com | CC0 1.0,©

Podle aktuálních čísel z konce minulého roku zaznamenaly největší pokles ceny velká města Sydney a Melbourne. Domy tam ztratily meziročně na hodnotě víc než 11, respektive sedm procent. Podle společnosti CoreLogic, která průzkum prováděla, se klesání zrychluje. Za poslední tři měsíce se v Sydney ceny propadly skoro o čtyři procenta. Z toho skoro dvě procenta připadají na poslední měsíc. Existují ovšem i výjimky. Například v hlavním městě Canberra ceny naopak rostly meziročně o víc než tři procenta.

Dražší hypotéky způsobují pokles cen nemovitostí. Nejrychleji u panelákových bytů 4+1 a 5+1

Číst článek

Hlavní mezinárodní ekonom Deutshe Bank Torsten Slok zařadil situaci na australském trhu s domy mezi jedno z největších rizik pro světovou ekonomiku pro rok 2019. Australané se tak ocitli mezi hrozbami, jako je tvrdý brexit, krize financování americké vlády nebo eskalace obchodní války mezi USA a Čínou. Podle datového analytika Martina Northa může mít splasknutí hypoteční bubliny vážné následky. Australané dluží bankám na hypotékách v přepočtu víc než 26 bilionů korun.

Vězeň vlastní hypotéky

Majitelům nemovitostí s klesající cenou hrozí, že se jejich hypotéky dostanou do záporných hodnot. Tržní cena nemovitosti tedy bude nižší než aktuální dluh vůči bance. O lidech v této situaci se mluví jako o vězních vlastní hypotéky. I kdyby nemovitost, která ztrácí na ceně, chtěli prodat, nezaplatilo by to hypotéku a oni by tak zůstali zadlužení.

Podle průzkumu společnosti Roy Morgan Research z listopadu loňského roku se počet takových domácností v Austrálii meziročně zvýšil skoro o procentní bod na 8,9 procenta. To znamená skoro 400 tisíc australských domácností se zápornou hodnotu své hypotéky. Pokud by trh s nemovitostmi v Austrálii padal dál, mohlo by to přerůst v celonárodní krizi podobné té v Irsku po roce 2008. Tam tehdy spadly ceny nemovitostí až o 40 procent.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme