Místo královny pocta původním obyvatelům. Austrálie přestane tisknout britské monarchy na bankovky

V Austrálii už nebude na bankovkách místo pro portrét britského monarchy. Podobiznu loni zesnulé britské královny Alžběty II. tak nevystřídá tvář současného krále Karla III. Peníze s jeho portrétem se už tisknout nebudou. Australská národní banka se na tom dohodla s vládou.

Canberra Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro australskou emisní banku je střídání na britském trůnu příležitost dokončit obměnu podoby všech bankovek. Dnes už je tvář Alžběty II. jen na bankovce nejmenší nominální hodnoty pět australských dolarů.

Na ostatních bankovkách jsou podobizny australských osobností, na jedné straně je vždy muž a na druhé žena. Portréty se střídají i na rubu a líci jednotlivých bankovek. 

‚Nikdy už nikdo nebude takový jako ona.‘ Truchlící Britové se loučí s královnou Alžbětou II.

Číst článek

Pouze na pětidolarové bankovce je tvář královny Alžběty II. a na rubu obrázek budovy australského parlamentu v Canbeře.

Silueta britských panovníků ovšem i přes změny zůstane na australských mincích. Australská banka předpokládá, že nechá ještě letos vyrazit mince s Karlem III.

Jak bude nová bankovka vypadat, zatím není jasné. Bude se ovšem měnit jen přední strana platidla, na zadní straně zůstane parlament.

Australská banka chce na lícové straně nové bankovky uctít kulturu a historii původních obyvatel kontinentu. Banka chce nový motiv nebo osobnost, která bude na bankovce, konzultovat s organizacemi původních obyvatel Austrálie Aboriginců.

Vytvoření konečné podoby nové bankovky tak může trvat několik let. Stará bankovka s tváří královny bude stále platná i poté, co bude nová vpuštěna do oběhu. Do vydání nové bankovky se budou tisknout staré pětidolarovky s podobou Alžběty II.

Také v dalších státech jako je Kanada nebo Nový Zéland zůstává podoba královny jen na jednom papírovém platidle, konkrétně na dvacetidolarových bankovkách. Tamní centrální banky zatím neoznámily žádné změny, ani kdy se na bankovkách objeví tvář Karla III.

Nejrychleji se vymění bankovky ve Velké Británii. Bank of England už na konci prosince ukázala podoby nových platidel s králem, do oběhu se mají dostat v polovině příštího roku.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme