Australský dolar patří mezi stabilní měny, posiluje i vůči americkému dolaru

Austrálie v době pokračujících turbulencí v Evropě a stálé nejistoty v Americe patří i nadále mezi ostrůvky stability. Předpokládá se, že to potvrdí i dnešní statistika o výsledcích ekonomiky ve třetím čtvrtletí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvě vlajky Austrálie

Dvě vlajky Austrálie | Foto: Michael Bennett

Experti jako Nick Beecroft ze SAXO Banky nedávno tvrdili, že se australská měna dostane do půl roku až na úroveň 1,15 amerického dolaru za australský.

„Souhlasím s názorem, že by australský dolar měl dlouhodobě posilovat vůči svému americkému kolegovi, ale hodnota 1,15 do půl roku je podle mě hodně optimistická. Ale australský dolar stále pokračuje v růstovém trendu, který by mohl pokračovat i v budoucnu,“ říká analytik makléřské společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Austrálie.mp3

Australský dolar je pro investory zajímavou měnou, stejně tak jím může být i švýcarský frank, který se i podle včerejších dat o spotřebě opírá o relativně silnou ekonomiku.

„V dlouhodobém horizontu bych preferoval měny rozvíjejících se trhů a také komoditní měny – sem patří australský a kanadský dolar. Je třeba ale pozorně sledovat vývoj na rozvíjejících se trzích, protože pokud by začal hospodářský růst v těchto oblastech výrazně zpomalovat, ovlivnilo by to komoditní měny. Státy jako je Austrálie nebo Kanada exportují značnou část svých komodit právě na rozvíjející se trhy,“ říká Petr Čermák.

Oblast měn je v současnosti velmi volatilní kvůli různým zásahům, ať už z oblasti monetární nebo fiskální politiky. Je pravděpodobné, že zvýšená volatilita bude pokračovat i v následujících měsících.

„Na současných turbulentních trzích je vhodné si vytvořit rozumně diverzifikované portfolio, které by bylo kombinací investic do měn, komodit, akcií a také do hotovosti.

Zlato se nachází dlouhodobě v růstovém trendu, z hlediska několika let je stále prostor pro růst, který se neobejde bez korekcí a propadů.

Dluhopisy Petr Čermák nepovažuje za dobrou investici, zvlášť státní, těm by se v dlouhodobém horizontu vyhnul.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme