Auta zakopaná na zahradě i fiktivní nemocnice. Pojišťovací podvodníci si letos vydělali miliardu

Pojišťovacích podvodů přibývá, jejich pachatelé jsou přitom stále vynalézavější. Libují si především v klamání při pojištění vozidel, například při fingování krádeží. Stále častěji podvádí také v životním či dokonce cestovním pojištění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Námětem cvičení byla dopravní nehoda osobního auta s autobusem

Námětem cvičení byla dopravní nehoda osobního auta s autobusem | Foto: HZS Pardubického kraje

Pokud jde o množství, převažují podvody s pojištěním motorových vozidel. Nejde jen o zvyšování skutečné škody, ale třeba i o snahu získat peníze za ukradení vozu, který vůbec neexistoval.

Jeden z podvodníků například chtěl od pojišťovny Generali více než milion korun za nákladní tahač, který nikdy neměl. Podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky se podvodníci rychle orientují v novinkách. Třeba po rozšíření povinného ručení o střet se zvěří najednou v hlášeních rekordně přibylo právě takových nehod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pojišťovací podvodníci jsou velmi vynalézaví

„Naši detektivové prošetřovali dva případy. Nechali analyzovat srst, která se nacházela na těch dvou vozidlech. V prvním případě se jednalo o umělou srst, která se používá na rybářské náčiní. Ve druhém případě se dokonce jednalo o štětiny z běžného kuchyňského koštěte.“

Migrace pojištěnců. Lidi mizí hlavně z VZP, nejvíc nových klientů hlásí 'vnitrácká' pojišťovna

Číst článek

Detektivové České podnikatelské pojišťovny například zjistili, že majitel, který hlásil ukradené auto, ho zakopal do jámy na zahradě. Mluvčí pojišťovny Renata Čapková potvrdila, že přibývá fingovaných krádeží aut v zahraničí. Hlavně těch hodně drahých.

„Klient nahlásil zmizení svého auta, doložil pojistnou událost i soudně přeloženými dokumenty místních úřadů, ale v průběhu vyšetřování se ukázalo, že místní policie žádný takový případ neeviduje," sdělila Českému rozhlasu mluvčí.

Fiktivní nemocnice? Žádný problém

V poslední době se podvodníci začínají zaměřovat na rizikové a životní pojištění. Na to se specializují hlavně organizované skupiny. Především jde o fingované úrazy - a to třeba u sportovců, kteří mají vyšší pojistku. Do zločinných skupin se zapojují i lékaři nebo rehabilitační pracovníci. Mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa popsal dokonce případ fiktivního zdravotního zařízení.

„Udělali v Egyptě fingované zdravotnické zařízení, to vystavovalo účty za léčení v Egyptě – šlo o různé střevní potíže, dokonce tam byla i jedna operace. Lidé, kteří získali od tohoto střediska účty, je následně nárokovali v České republice.

I tento případ vyšetřuje policie. Podle pojišťoven si málokdo uvědomuje, že každý pojišťovací podvod je trestným činem. A že podvodníkovi hrozí až 10 let vězení.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme