Autobusy mají vlastní kategorii mýtného, zaplatí méně než kamiony

Autobusoví dopravci se konečně dočkali. Od dnešního dne mají v mýtném systému vlastní kategorii a za ujetý kilometr po dálnici budou platit výrazně méně než kamiony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus na dálnici (ilustrační foto)

Autobus na dálnici (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška

Sazby se podle emisní třídy pohybují od 80 haléřů po jednu korunu a 38 haléřů za ujetý kilometr. Dopravci se ale musejí nově zaregistrovat do systému jako autobus.

Podle odhadů by se tato přeregistrace měla týkat zhruba 10 až 12 tisíc vozidel. Podle Davida Šimoníka ze společnosti Kapsch to už většina pravidelných dopravců udělala.

„Přeregistrace, která je nezbytná pro to, aby mohli čerpat snížený tarif, probíhá už od 1. srpna a v podstatě bude běžet pořád. Kdo zapomene nebo bude chtít přistoupit k nižšímu tarifu třeba v říjnu, půjde na distribuční nebo kontaktní místo a přeregistruje se,“ doplnil Šimoník.

Na cestě z Prahy do Brna tak mohou dopravci ušetřit až 500 korun. Cestující se přesto nedočkají snížení cen jízdenek, jak Radiožurnálu potvrdil například Aleš Ondrůj ze Student Agency.

„My jsme celou dobu věřili, že dojde k narovnání cen mýtného, a proto jsme ani při jeho zvýšení neměnili ceny a po celou dobu je drželi na nízké úrovni. Pro nás je to v tuto chvíli opravdu narovnání, roční úspora se pohybuje v rozmezí pěti až šesti milionů,“ uvedl Ondrůj.

Eva Kézrová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme