Autodopravci vládě: Za snížení spotřební daně u nafty zaplatíme vyšší mýto

Průměrná cena benzínu aktuálně vyskočila na nový rekord 37,77 korun. Nafta stojí podle údajů společnosti CCS už 36,81 Kč. Vláda sice tento týden odmítla návrh na snížení spotřební daně z pohonných hmot, naděje na levnější naftu ale ještě nepadla. Autodopravci sami přišli s nabídkou jak nižší sazbu daně kompenzovat. Sdružení Česmad Bohemia navrhlo vládě, že pokud spotřební daň u nafty sníží, jsou přepravní firmy ochotny platit vyšší mýto na dálnicích a silnicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice BSV

Čerpací stanice BSV | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Takový návrh je určitě hoden analýzy. Systematičtěji bychom se zamysleli nad zdaňováním dopravy a hledali bychom komplexnější řešení. Například, snížení sazby by mohlo být kompenzováno částečně zvýšením výnosu mýta,“ uvedl náměstek ministra financí Ladislav minčin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Medek z ekonomické redakce Českého rozhlasu přibližuje aktuální návrh autodopravců vládě

Vláda odmítnutí návrhu na snížení spotřební daně zdůvodnila tím, že je v rozporu s Manchesterskou dohodou. Ta zavazuje unijní státy, že nebudou na výkyvy cen ropy reagovat změnou daňových sazeb. Dopravci ale tvrdí, že taková argumentace je chybná.

Podle Sdružení Česmad Bohemia by totiž v tomto případě nešlo o reakci na vysoké ceny ropy, ale pouze o změnu chybného rozhodnutí ministerstva financí z roku 2010. Tím byla spotřební daň zvýšena na současnou úroveň.

Podle dopravců má od té doby Česko pátou nejdražší naftu v Evropě a stát přichází ročně až o 8 miliard korun, protože přepravní firmy raději tankují za hranicemi.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme