Autodopravci znovu o kompenzacích za zdražení nafty

Autodomobiloví dopravci věří, že dnešek už definitivně rozhodne o kompenzacích, které požadují za zdražení nafty. Jednat o tom budou v podvečer s premiérem Vladimírem Špidlou. Dopravci zatím navrhli snížení silniční daně u ekologických vozidel na 17 tisíc ročně, což je minimum dané Evropskou unií. Méně výraznou úlevu chtějí prosadit také u vozidel starších.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní zácpa

dopravní zácpa | Foto: Jan Rosenauer

Podle mluvčího největšího tuzemského sdružení Česmad Bohemia Martina Felixe by měl dnešek už definitivně rozhodnout. "Přicházíme s variantou, kdy se pro vozidla euro 2 a euro 3 sníží dań silniční na minimum požadované Evropskou unií, což je 17 tisíc korun a ještě i nějaké menší snížení se najde pro vozidla starší. I tak se ale pro ta nejmodrnější vozidla se jedná o kompenzaci maximálně třtiny nárůsti vstupu zapříčeněných růstem spotřební daně."

Dopravci zatím navrhli snížení silniční daně u ekologických vozidel na 17 tisíc ročně, což je minimum dané Evropskou unií. Méně výraznou úlevu chtějí prosadit také u vozidel starších. Tím by se snížily příjmy Fondu dopravní infrastuktury a to je kámen úrazu dosavadních jednání s resortem dopravy. "Ministerstvo zatím mluví o maximální výšce zhruba 200 miliónů, podle našich propočtů by varianta byla asi 500 miliíonů. Je ovšem třeba si uvědomit, že zvýšením spotřební daně se do státního rozpočtu dostane navíc 12-13 miliard, takže ten dopad je v podstatě zanedbatelný."

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme