Automobilce General Motors se začíná dařit. Odkoupí od vlády akcie

Automobilka General Motors začne vracet státní finanční pomoc. Americké ministerstvo financí pomohlo automobilce v době nejhlubší krize finanční injekcí přibližně padesáti miliard dolarů. Za ně si ministerstvo koupilo víc než 300 milionů akcií společnosti, které chce teď automobilce zase prodat zpět. Prvních 200 milionů akcií chce výrobce aut vykoupit už do konce letošního roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie General Motors výrazně posílily po oznámení, že automobilka vykoupí od státu akcie

Akcie General Motors výrazně posílily po oznámení, že automobilka vykoupí od státu akcie | Zdroj: Reuters

Ihned poté, co se zpráva o výkupu objevila, akcie silně posílily.

„A to už před obchodní fází. Vzrostly o více než 9 procent, až na nejvyšší úrovně za posledních deset měsíců, konkrétně na 27 dolarů a 20 centů. To znamená asi o sedm procent výše, než byla předchozí, závěrečná cena,“ říká analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americké automobilce General Motors mluvil ve Světě o osmé Rádia Česko analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara

„Buyout General Motors splnil svůj účel a byl úspěšný,“ dodává.

Vláda Spojených států poskytla automobilce finanční pomoc přes program TARP (Troubled Asset Relief Program). Peníze z tohoto programu využil také Chrysler. Ten z fondu odčerpal 4 miliardy dolarů a stát se stal 6procentním vlastníkem společnosti.

A stejně jako u General Motors se firmě začíná dařit. Listopadové prodeje lehkých aut automobilky Chrysler vzrostly o 14 procent.

„Což prodloužilo řadu, kdy Chrysleru rostly meziroční prodeje na 32 procent, a to opravdu není žádný špatný výsledek,“ je přesvědčen Šimara.

Evropa může jen závidět

Od roku 2009 se americkým výrobcům aut zvýšil prodej. Evropa jim podle Šimary může jen závidět:

„I v letošním roce se čeká nějaký 10procentní nárůst prodejů v Americe. Bude to už třetí rok v řadě, kdy prodeje v USA vzrostly dvouciferným tempem. Obnova v Americe jde cítit.“

Finanční pomoc vlády se ukázala v době krize skutečně účinnou a návratnou pomocí.

„Bylo účelné zachránit General Motors. Těžko říct, jestli něco takového bude třeba do budoucna. Pokud se to objeví znovu, budou k tomu muset vlády opět sáhnout,“ myslí si Šimara.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme